Tilda Matthijs: ”Årets tekniska briljans”

Önnereds HK är på jakt efter sin första SM-final någonsin. Göteborgslaget ligger under med 1–2 i matcher mot H65 Höör och behöver därför vinna två på raken för att skriva historia.

– Vi ser det inte som en måstematch. Vi har allt att vinna ikväll, säger Tilda Matthijs inför match 4:5.

ÖNNEREDS HK–H65 HÖÖR
TORSDAG 11 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

Många SHE-tittare känner igen Tilda Matthijs som en spelskicklig mittnia. Men till följd av mittsexan Nora Lundells skada har Matthijs fått lov att vikariera som linjekrigare under den pågående vårsäsongen.

– För det första är det roligt att spela. Det finns ingenting som säger att man inte kan lära sig en ny position. Det är kul att bidra, berättar 29-åriga Matthijs som noterades för fem mål i måndagens förlustmatch 22–24 mot H65 Höör. Bland annat nätade hon efter en magisk framspelning av lagkamrat Linnéa Säreborn. I den 45:e minuten hittade Säreborn Matthijs genom en vältajmad lobb.

– Den var helt inövad. Jag skulle vilja framhäva det som årets tekniska briljans, fortsätter Matthijs med glimten i ögat.

Varför ligger ni under med 1–2 i matcher?

– Den första matchen (16–30) har vi förträngt. Det var en riktig plump i protokollet. Därefter har det sett ut lite som jag trodde på förhand; två bra försvarslag med en extremt tajt matchbild. Det kommer inte vara någon match som slutar 35–35. Förhoppningsvis kan vi hitta bättre lägen framåt och göra något mål mer än vad de gör.

Detta är första gången på 15 år som Önnered spelar SM-semifinal. Laget är endast två segrar bort från att gå till SM-final, och därmed skriva ny klubbhistoria.

– Vi ser det inte som en måstematch. Vi har en go stämning i laget och känner att vi har allt att vinna ikväll, fortsätter Matthijs som efter totalt sju år i föreningen lämnar ÖHK till sommaren.

Vad händer till hösten, Tilda?

– Det är fortfarande lite öppet handbollsmässigt. Jag och min familj kommer att flytta till Spanien faktiskt och bo där i alla fall i ett år. Eventuellt fortsätter jag att spela där. För min del blir handbollen bara roligare och roligare. Förra året tog jag en paus från sporten för att föda barn. Att sedan få träna upp sig ordentligt gjorde mig gott. Men allt måste ju stämma i Spanien om det ska bli något handbollsspel. Det måste bli rätt för hela familjen.

Matthijs kom till Önnered första gången 2010. Efter två års spel i allsvenskan lämnade hon för BK Heid. Sex år senare, 2018, kom hon tillbaka till ÖHK.

Hur ser du på klubbens resa?

– Det har varit upp och ner under åren. Jag tycker att Önnered över tid har jobbat upp en proffsighet i klubben. Vi har ändå blivit ett riktigt stabilt SHE-lag. Att gå från att vara en mittenlag till att kriga om SM-final gör man inte på en handvändning. Det tar ju några säsonger att hitta rätt och bygga ihop. Förhoppningsvis får man vara med om klubbens första SM-final senare i vår.

Avkast mellan Önnered och Höör sker klockan 19.00.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Resultat och spelschema:

Lördag 29 april, 14.00: Höör–Önnered 30–16
Onsdag 3 maj, 19.00: Önnered–Höör 24–21
Måndag 8 maj, 19.00: Höör–Önnered 24–22
Torsdag 11 maj, 19.00: Önnered–Höör
Ev. söndag 14 maj, 14.00: Höör–Önnered

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån