Skuru IK utbildar ledare och spelare efter första vinsten i Månadens Spel

Först SM-guld – sedan vinst i säsongens sista Månadens Spel. När fansen skulle rösta fram finalernas häftigaste spelsekvens var det Skuru IK:s Vilma Matthijs Holmbergs konstmål i den andra finalmatchen som fick flest röster. Klubben tilldelas nu 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till sitt samarbete med A Non Smoking Generation.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel, där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

Med 61 procent av rösterna vinner Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK, säsongens sista Månadens Spel. Vinstpengarna går till klubbens samarbete med A Non Smoking Generation.

– Vår tanke är att pengarna ska komma till nytta i arbetet med en tobaksfri värld. Tobak hör inte hemma i idrottsvärlden och inte i någon annan del av världen heller, säger Skuru IK:s styrelseordförande Jonas Johansson.

Vill sprida fakta
Det var i samband med #viställerupp-matchen i vintras som klubben inledde ett samarbete med A Non Smoking Generation. Samarbetet är tvådelat. Dels vill klubben sprida fakta och utbilda spelare och ledare om tobakens påverkan. Dels vill de sprida budskapet om en tobaksfri värld i extern kommunikation, och därigenom använda sina spelare som ambassadörer.

– Alla former av tobaksbruk är socialt smittsamma beteenden, man riskerar att påverka spelare och kompisar om man röker eller snusar. Vi ser att vi kommer kunna använda pengarna i den utbildningssatsningen, berättar Jonas Johansson och fortsätter:

– Naturligtvis handlar det också om att exponera A Non Smoking Generations arbete. Våra tjejer är förebilder i hög utsträckning.

Loui Sand, jurymedlem för Månadens Spel och #viställerupp-ambassadör, gläds åt Vilma Matthijs Holmbergs vinst i Månadens Spel.

– Skuru IK har visat att de är Sveriges bästa handbollslag genom att vinna både serien och slutspelet. Nu visar de också att de har spelare som står för riktigt häftiga prestationer, konstaterar han och fortsätter:

– Jag blir också glad av att de vill investera vinstpengarna i att utbilda ledare och spelare för en större förståelse för tobakens påverkan på livet. Det är bara att hålla med Jonas Johansson, tobak hör vare sig hemma i idrottsvärlden eller utanför den.

140 000 kronor till #viställerupp
 Under året har handbollens huvudsponsor Svenska Spel bidragit med totalt 140 000 kronor till handbollsklubbarnas #viställerupp-arbete.

– Det har varit en ära att genom Månadens Spel uppmärksamma alla handbollsspelare som stått för fantastiska prestationer och bidra till klubbarnas enormt viktiga CSR-arbete. Det har varit otroligt roligt att höra om alla fina insatser som görs runt om i handbolls-Sverige inom ramen för #viställerupp och jag är glad att vi på Svenska Spel har kunnat vara med och bidra med viktiga medel till viktiga satsningar, säger Stina Packalén, avtalsansvarig projektledare för svensk handboll på Svenska Spel.

De har vunnit Månadens Spel

Semifinalerna: H65 Höör, Amelia Lundbäck – Bris
Kvartsfinalerna: Skara HF, Lærke Sørensen
Februari/mars: Västerås/Irsta HF, Ellen Göthlin – skolhandbollen
Januari: IK Sävehof, Ida Staxen Lagerbon
November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla

I SHE utsågs ingen vinnare av Månadens Spel i december, detta på grund av det internationella mästerskapet som avgjordes under vintern.

Foto: Bildbyrån