Sävehofs juniorer skrev handbollshistoria – blev femfaldiga guldmedaljörer

Line Bergfeldt, Stella Huselius, Thea Kylberg och Emma Mihailovic är historiska. Kvartetten tog hem hela fem guldmedaljer säsongen 2022/2023: SM-guld, USM-guld, ATG Svenska cupen-guld, serieseger i SHE och serieseger i division 1 södra.

Vi vann samtliga tävlingar som ni ställde upp i. Går det att bli en större mästare än så, Emma Mihailovic?

– Haha, nja, det är svårt att säga. Visst ser jag oss som mästare, eftersom vi har jobbat så hårt för detta. Men framför allt är det ett kvitto på allt arbete som vi har lagt ner. Det är skitkul verkligen, svarar 19-åriga Mihailovic.

Tillsammans med Stella Huselius, Line Bergfeldt och Thea Kylberg har hon vunnit fem guldmedaljer under den gångna säsongen. Serieseger i division 1 södra med farmarlaget HK S-hof, serieseger i SHE, USM-guld i F18-klassen, ATG Svenska cupen-guld och SM-guld.

Visserligen spelade inte Stella Huselius en enda match i division 1 södra den gångna säsongen. Dessutom saknades hon i finalsteget i USM i Uppsala på grund av körtelfeber. Men enligt Andreas Wallin, huvudtränare för Sävehofs juniorer och assisterande tränare i A-laget, kan hon gott räknas in till skaran.

– Hon är en del av vår juniortrupp, säger Wallin, som gav bort sin USM-medalj till Stella.

– Jag skulle ha varit med i finalsteget i Uppsala. Men jag låg hemma med körtelfeber. Det var väldigt jobbigt eftersom jag inte visste om jag skulle spela mer handboll den här säsongen. Det var väldigt fint av Andreas att ge bort sin medalj till mig. Jag blir känslosam bara jag pratar om det, berättar Huselius.

Att Sävehofs juniorer tog hem seriesegern i division 1 södra var bara det en stor bedrift.

– Det har inte hänt många gånger förut. Jag tror detta var tredje gången i historien som S-hof vann division 1, fortsätter Wallin, som betonar vikten av att vara med som tränare både i juniorlaget och A-laget.

– För tre år sedan valde vi att göra den assisterande tränaren i respektive A-lag till huvudansvarig i juniorlaget. Jag har därför samma roll som Linus Ekman på herrsidan. Det skapar en tydlig röd tråd mellan juniorlaget och A-laget, vilket leder till att juniorerna får en kortare väg att vandra när de ska upp i A-laget. Det har funkat väldigt bra. Sen har vi fantastiska förutsättningar i Partille med arenan och alla ledare som ställer upp och lägger ner massa tid.

Line Bergfeldt, som blev andramålvakt i Sävehofs A-lag efter att Wilma Kroon Andersson lade skorna på hyllan tidigare i höstas, avslutade säsongen med en avgörande frilägesräddning i den fjärde SM-finalen mot H65 Höör. Bergfeldts räddning säkrade IK Sävehofs 16:e SM-guld på damsidan.

– Det känns som en dröm. Helt fantastiskt. Igår firade vi på bussen ordentligt, säger Bergfeldt, som nu har alla sina fem guldmedaljer från den gångna säsongen i sovrummet hemma i Öjersjö.

– Det var små marginaler som avgjorde. Att Line fick komma in och avgöra i sista minuten var helt sjukt. Det kommer jag aldrig att glömma. Det var himla roligt att just Line fick göra det. Jag är stolt för hennes skull, kommenterar Huselius, som förklarar hur det är möjligt att vinna fem guld på en säsong.

– Det är en bra fråga. Jag tror det handlar om laget och träningsviljan. Vi är en grupp som alltid vill bli bättre och alltid siktar högt. Vi har bara ett mål i sikte och det är guld.

För niometersspelaren Emma Mihailovic väger USM-guldet i Uppsala tyngst.

– USM-guldet värderar jag högst. Det var roligt att få avsluta juniortiden med ett guld, berättar Mihailovic som tillsammans med Bergfeldt och Kylberg tar studenten i veckan.

– Allt detta känns lite som pang på rödbetan. Det har blivit väldigt mycket planering. Man har fått göra lite uppoffringar under resans gång, men nu ska man försöka ta vara på sista tiden som student.

Hur kommer studentfirandet att se ut?

– Man har ju samlat på sig en del missade kvällar under våren. Så vi startade igår kväll och ska köra resten av veckan. Vi ska inte hålla tillbaka någonting, fortsätter Mihailovic, vars far är Dragan Mihailovic, före detta handbollsstjärna i IFK Kristianstad.

– Han har också vunnit lite under sin karriär.

Men inte fem guldmedaljer på en säsong va?

– Nej, det hoppas jag inte, skrattar Mihailovic, som har Vinslövs HK som moderklubb.

Högernian Thea Kylberg kom till Sävehof 2020 och har Jönköpingslaget IF Hallby som moderklubb.

– Det har varit en fantastiskt rolig säsong. Att kunna gå mellan två lag och dels få vara med de äldre som man ser upp till, och dels få vara med spelare i sin egna ålder, har varit väldigt givande. Det är så himla kul att allt slit som båda grupperna lägger ner ger resultat.

Fem guldmedaljer på en och samma säsong. Hur känns det att bli historisk, Thea?

– Det känns skitkul. Det visste jag inte. Nu är det studenten imorgon (läs tisdag), så vi får se vad vi gör. Det blir nog lite guldfirande där med.

Alla fyra ska representera Sverige i U19-EM i juli i Rumänien. Förbundskapten är Sävehofs huvudtränare Jesper Östlund.

Blir det en sjätte guldmedalj i sommar, Stella Huselius?

– Asså man hoppas ju alltid på det. Men det blir väldigt tufft. De andra lagen är bra, som exempelvis Danmark och Ungern. Det kommer nog bli en väldigt tuff uppgift. Vi ska kämpa för det.

– Det är sju spelare uttagna från vårt juniorlag. De är otroliga vinnarskallar. Jag tror att vi kommer få se mycket av dem i svensk handboll framöver, avslutar Andreas Wallin.

Line Bergfeldt kommenterar de fem titlarna

SVENSKA MÄSTERSKAPET 2023

– Helt osannolikt. Min mamma, pappa, syster och kusin var i hallen i Eslöv och kollade. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Detta guldet ska vi fira hela veckan.

ATG SVENSKA CUPEN 2022/2023

– Det var en liten försmak på SM-guldet.

SHE 2022/2023

– Fantastiskt roligt och lärorikt. Jag har fått mycket kunskap av att spela i SHE den här säsongen. Jag känner en tacksamhet för den erfarenheten.

DIVISION 1 SÖDRA 2022/2023

– Allt vårt slit resulterade i en fin förstaplats. Den sista matchen mot Alingsås kommer jag att minnas länge. Det var mycket folk i B-hallen och det kändes väldigt stort när vi vann.

UNGDOMS-SM F18-KLASSEN 2022/2023

– Det var fantastiskt roligt. Det är ett lag man har tränat med i lång tid. Det var mitt sista USM och därför väldigt känslosamt. Det var kul att avsluta juniortiden på topp.

Sävehof-spelare uttagna i Sveriges trupp till U19-EM

Line Bergfeldt, målvakt
Stella Huselius, vänstersex
Stina Wiksfors, mittsex
Felicia Granat, vänsternio
Emma Mihailovic, mittnio
Ida Landberg, mittnio
Thea Kylberg, högernio

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån, Tommy Holl och Johan Kaving.