Sävehof starkast i match 3

IK Sävehof har kopplat grepp om SM-guldet. Partillelaget leder med 2–1 i matcher efter hemmaseger 36–32 mot Skuru i match 3.

– Alla tar eget ansvar och rör sig i ytorna, kommenterade hemmalagets femmålsskytt Frida Rosell efter slutsignal.

Precis som I Eriksdalshallen förra veckan var det IK Sävehof som förde kvällens finalmatch. Jamina Roberts (12 assist) och Laura Jensen (5 assist) drog upp tempot från start och skapade fina lägen för dansk-duon Trine Wacker Mortensen (8 mål) och Anne Tolstrup-Petersen (5 mål) på kanterna.

Gästande Skuru höll inledningsvis jämna spår med Sävehof. Men till följd av tekniska fel tappade Nackalaget kontakten med de gulsvarta. Sävehof stack ifrån och ledde med 17–14 i paus.

I andra halvlek var Sävehof det klart bättre laget. På drygt sex minuter gick Sävehof upp i ledning 22–16, varpå Skuru tog sin andra time-out för kvällen.

Men gästerna kunde inte få stopp på blödningen bakåt. Sävehof var kliniska framför mål och visade prov på stort självförtroende.

Dessutom vann Sofie Börjesson i hemmakassen målvaktsmatchen överlägset. Börjesson noterades för 16 räddningar.

Matchen präglades också av ett hett känslospel på och utanför plan. Åsikterna om domsluten gick ofta isär, vilket ledde till ordväxling bland spelarna och tränarna.

Ett av glädjeämnena i Sävehof denna måndagskväll var femmålsskytten Frida Rosell. Just när Skurus försvar började träffa rätt på Sävehofs anfallsspel i första halvlek tog Rosell fram sitt starka skytte.

– Förra matchen fick jag ingen speltid alls. Så det var lite revansch för mig att komma in och prestera. Det var skönt att mina skott gick in idag, kommenterade Rosell efter matchen.

Hur viktigt är det att i anfall variera kantavslut med skytte från nio meter, såsom ni gjorde i första halvlek?

– Såklart är det viktigt. När man får skyttet utifrån kan man enklare hitta in till linjen. Annars kan motståndarförsvaret ofta bli platt, fortsatte Rosell.

Ni gör 36 mål framåt idag. Vad är det som funkar så bra i er offensiv?

– Alla tar eget ansvar och rör sig i ytorna. Vi sätter dit bollarna. Sen fick vi viktiga räddningar från Sofie på slutet.

Vad anser du finns att förbättra i ert spel?

– Förbättring finns alltid. Det är svårt att säga exakt vad just nu. Men de gör mycket mål när de trycker i andra fas. Där måste vi få mer stopp så de inte gör 32 mål igen, analyserade Rosell.

I Skuru var det Elin Hansson och Daniela de Jong som bidrog mest till målproduktionen. Duon gjorde totalt 16 mål i matchen.

Men den stora överraskningen hos gästerna var 18-åriga Alice Salmi. Mittsexan tog verkligen vara på sin speltid när Skuru praktiserade 7-6 i andra halvlek. Från linjen gjorde Salmi fyra mål.

Efter matchen fick Salmi och Ellen Dahlström (18 år) beröm från Skurus huvudtränare Magnus Oscarsson Söder.

– Det är unga tjejer som har framtiden för sig. Fortsätter de såhär kan det till att börja med bli riktigt stabila SHE-spelare. Det är kul att se spelare som tar för sig i en final.

I övrigt var Oscarsson Söder missnöjd med lagets prestation.

– Vi var inte nära en seger överhuvudtaget. Sävehof är klart bättre idag. Vårt försvarsspel var inte bra nog och vi fick inte träff i den taktiken vi har. Tyvärr gör vi några felval i viktiga situationer. I anfallsspelet var det många situationer där vi letade passningar istället för mål.

På onsdag måste ni vinna för att hålla gulddrömmen vid liv. Vad säger ni till varandra nu för att repa mod?

– Vi har slagit Sävehof förut och kan göra det igen. Självklart är det press när det är en måstematch. Men vi får titta på vad vi kan göra bättre och kliva in med självförtroende i nästa match.

Slutresultatet skrevs 36–32 (17–14) i Partille Arena. 2 045 åskådare noterades i matchprotokollet.

Match 4 spelas I Eriksdalshallen på onsdag kväll. Avkast sker klockan 18.10. Vid bortaseger tar IK Sävehofs damer sitt 15:e SM-guld.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK SÄVEHOF–SKURU IK 36–32 (17–14)

Målskyttar, Sävehof: Trine Wacker Mortensen 8, Thea Blomst 5, Frida Rosell 5, Anne Tolstrup-Petersen 5, Laura Jensen 4, Jamina Roberts 3, Tamara Haggerty 2, Frida Högaard-Nielsen 2, Ida Sembe, Stella Huselius.

Målskyttar, Skuru: Elin Hansson 9, Daniela de Jong 7, Clara Petersson Bergsten 4, Alice Salmi 4, Alexandra Bjärrenholt 4, Vilma Matthijs Holmberg 2, Ellen Voutilainen, Malin Berndal.

SM-FINAL 2022

16 maj: IK Sävehof–Skuru IK 27–29
20 maj: Skuru IK–IK Sävehof 30–34
23 maj: IK Sävehof–Skuru IK 36–32
25 maj: Skuru IK–IK Sävehof
Ev. 30 maj: IK Sävehof–Skuru IK

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån