Rebecca Nilsson: ”Satt oss själva i ett tufft läge”

Det är vinna eller försvinna för Skuru i söndagens tredje SM-final. Rebecca Nilsson berättar om sin utveckling som målvakt och vad som blir nycklarna mot Sävehof. 

SKURU IK-IK SÄVEHOF • SÖNDAG 19 MAJ 18.10 • SÄNDS ÄVEN PÅ TV12

Seriesegrarna har kniven mot strupen. I torsdags tog Sävehof sin andra raka finalseger efter att ha vunnit i Partille Arena med 34–26. Skuru öppnade starkt och hade ledningen i början första halvlek, men det slutade ändå med en storförlust.

– Vi spelar bra stundtals, men vi har för djupa svackor. Vi gör inte det vi kommit överens om innan matchen. Även i den första matchen låg vi under med sju-åtta bollar. Vi viker ner oss för lätt, men vi måste ta oss upp igen och börja jobba för det. Vi vet vår högstanivå och vad vi kan. Då är vi svåra att slå, säger Skurus målvakt Rebecca Nilsson.

Under säsongen har Rebecca Nilsson och målvaktskollegan Evelina Eriksson delat ganska jämnt på speltiden.

– Det funkar jättebra. Evelina kom hit inför säsongen och vi har fått till det bra. Vi är två helt olika målvakter och det är extremt bra för laget att ha möjlighet att skifta efter behov. Det är skönt att ha en duktig målvakt bredvid sig, då sporras man själv. 

Rebecca Nilsson fyller 21 år i sommar och har redan gjort 70 matcher för Skuru i SHE. Förra året fick hon sitt stora genombrott när hon gjorde flest räddningar och hade högst MEP-poäng av alla målvakter i grundserien. 

– Utvecklingen gick snabbare förra året. I år har det varit mer smådetaljer som kanske inte syns lika mycket. Men det har gått framåt. Främst i det tekniska, men jag har också lagt om fysiken lite grann. Sedan fortsätter jag att jobba med huvudet och hitta lugnet. 

På vilket sätt jobbar du med huvudet?

– Jag försöker fokusera mer på mig själv. Att hitta en anspänning där jag kan prestera som bäst och inte lägga energi på saker runt omkring. Det är jag själv som ska göra jobbet. Jag har fått extremt bra hjälp av vår målvaktstränare Thomas Forsberg. Han är guld värd och hjälper mig med de mentala bitarna också.

Har du någon målvaktsförebild som du håller ett extra öga på?

– Jag har alltid tyckt om Niklas Landin. Han är inte min målvaktstyp, men ändå fruktansvärt bra. Jag gillar också Andreas Palicka som har en stil som jag mer strävar mot. Sedan tycker jag att Gonzalo Perez de Vargas i Spanien är rolig att kolla på. 

Skuru ligger under med 2–0 i matcher och är tvungna att vinna på söndag för att hålla finalserien vid liv. 

– Vi är jättetrygga med att kunna prestera på söndag. Vi tar en match i taget, det blir lite övermäktigt att tänka att vi måste vinna tre matcher i rad. Vi ska fokusera på att vinna på söndag. Jag är övertygad om att vi lyckas med det om vi sätter vårt spel. Men vi har satt oss själva i ett väldigt tufft läge och Sävehof har gjort det superbra. Vi har inte gett upp, vi ska ut och köra, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det ska bli roligt. Det finns inget att spara på, vi ska in och kötta. Vi siktar på att göra vår bästa match den här säsongen, och om Sävehof då lyckas slå oss är de värdiga mästare.

Vad blir nycklarna i söndagens final?

– Vi måste vara lugna framåt och hålla oss till vårt spel i 60 minuter. Bakåt har det känts helt okej, så det gäller att fortsätta med det. Vi ska lita på vad vi kan och lyckas med det vi gjorde i 21 av 22 matcher i grundspelet. Det kan inte vara så svårt att hitta igen tycker jag. 

MARCUS HEED

SM-FINAL: SKURU IK–IK SÄVEHOF 0–2

13 maj: Skuru–Sävehof 22–24
16 maj, 18.10: Sävehof–Skuru 34–26
19 maj, 18.10: Skuru–Sävehof
Ev 22 maj, 18.10: Sävehof–Skuru
Ev 25 maj, 18.10: Skuru–Sävehof