Nora Edin inför match 2:5

Hur reagerar man efter en 15-målsförlust i en SM-kvartsfinal mot de regerande svenska mästarna? Handbollsligan.se ställde frågan till Hallbys vänstersexa Nora Edin.
– Självklart spökar det lite i tankarna. Men vi vet att det är bäst av fem som gäller och att vi har fler matcher på oss att bevisa att vi kan så mycket bättre, säger Edin inför match 2:5. 

IF HALLBY–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 20 APRIL, 14.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

IF Hallby från Jönköping är ett ovant slutspelslag. Faktum är att Hallbys damer är det första småländska laget som spelar ett SM-slutspel i handboll sedan 2002, då Sävsjö HK gjorde sitt senaste slutspel. På herrsidan har ett småländskt lag inte slutat topp åtta i högsta serien sedan IK Tord gjorde det 1966.

Inför kvartsfinalserien mellan Sävehof och Hallby ställde undertecknad frågan till Sävehofs huvudtränare Jesper Östlund varför det har dröjt så länge med småländsk representation i SM-slutspelet. Östlund som för övrigt tränade Hallbys herrar mellan 2018 och 2022, och nu återvänder till Hallby i sommar för att träna herrlaget på nytt.

– Smålandshandbollen var väl i dvala ett bra tag innan det började röra på sig igen de sista åren. Nu finns Hallbys herrar och damer samt Amo HK i Handbollsligan. Så det har väl börjat hända grejer i dem trakterna. Men varför det har dröjt så länge är svårt att svara på. Oavsett är det kul att Hallby har tagit sig till slutspel. Det är en spännande motståndare för oss, sade Östlund på onsdagen.

På torsdagen besegrades Hallby med 23–38 i Partille Arena. Gästerna var chanslösa, inte minst i andra halvlek. Totalt bjöd de Sävehof på 32 tekniska fel, vilket gjorde jobbet lätt för de regerande svenska mästarna.

– Det är ju en ofantlig mängd tekniska fel. Vi har nog inte haft så många på hela säsongen. Vi pratade om att vara noggranna inför matchen och att det skulle vara vår målsättning. Men vi nådde absolut inte den målsättningen, säger vänsterkanten Nora Edin som noterades för tre mål i torsdags.

Med totalt 52 gjorda mål slutade Edin på en femteplats i Hallbys interna skytteliga i grundserien.

– Säsongen för egen del har varit lite upp och ner. Jag och ”Soffan” (Sophie Johansson) har delat på det väldigt mycket, så man har tagit vara på speltiden. Ibland har jag haft dagen och ibland har Sophie haft dagen. Jag är inte missnöjd överhuvudtaget.

SM-kvartsfinal 2:5 spelas redan på lördag klockan 14:00 i Jönköpings Idrottshus.

– Självklart spökar det lite i tankarna. Men vi vet att det är bäst av fem som gäller och att vi har fler matcher på oss att bevisa att vi kan så mycket bättre.

Hur ser du på att ni är det första småländska laget i slutspel på 22 år?

– Det är ju jättekul. Det är sjukt roligt att vara en del av det. Jag har ju spelat i Hallby i några år nu och har varit med på resan från division 2 upp hit. Det känns otroligt stort. Det är en ära att få göra det här tillsammans med laget. Vi är stolta.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 3: IK SÄVEHOF–IF HALLBY 1–0

Torsdag 18 april, 19.00: IK Sävehof–IF Hallby, 38–23
Lördag 20 april, 14.00: IF Hallby–IK Sävehof
Onsdag 24 april, 19.00: IK Sävehof–IF Hallby
Ev. lördag 27 april, 14.00: IF Hallby–IK Sävehof
Ev. måndag 29 april, 19.00: IK Sävehof–IF Hallby

Spelare med småländska moderklubbar i SM-slutspelet

IF Hallby:
Klara Härnström, IK Cyrus
Hilma Cantby, Vetlanda HF
Elin Sjöbrink, Eksjö BK
Elin Johansson, Eksjö BK
Andrea Gannsjö, IK Cyrus
Nora Edin, IK Cyrus
Andelina Simic, IK Cyrus
Sandra Bergsten, IF Hallby
Sophie Johansson, IF Hallby
Ellen Holmgren, IFK Bankeryd
Lisa Wretling, IF Hallby

H65 Höör:
Gry Bergdahl, Vetlanda HF

IK Sävehof:
Thea Kylberg, IF Hallby

Önnereds HK:
Nora Lundell, IK Cyrus

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån