Mia Lagumdzija om skytteligaledningen

Högst troligt blir Kungälvs HK:s Mia Lagumdzija SHE:s skyttedrottning säsongen 2022/23. Mittnian toppar skytteligan med 138 fullträffar, 18 bollar fler än tvåan Melanie Felber, Skara HF.

– Skytteligan har varit en liten morot för mig, säger Lagumdzija inför grundseriens sista omgång.

KUNGÄLVS HK–VÄSTERÅSIRSTA HF
ONSDAG 22 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Den stora spänningen uteblir i SHE:s sista omgång. De åtta slutspelslagen är klara sedan tidigare. Dessutom är BK Heid klara för nedflyttning samt Kristianstad HK klara för negativt kval.

En behållning blir dock de fyra matcherna mellan de åtta slutspelslagen. Tvåan Höör möter fyran Skuru, ettan Sävehof drabbar samman med sjuan Skara, medan trean Önnered gör upp med sexan Skövde. För tabellåttan Kungälvs HK väntar möte med femman VästeråsIrsta HF. Vid kryss eller förlust för Kungälv blir det SM-kvartsfinal mot suveränerna IK Sävehof.

– Det blir jätteviktigt att försöka undvika Sävehof i kvartsfinal. Självklart kan man vinna mot dem också, men det är inte kul att möta dem över fem matcher, menar Kungälvs Mia Lagumdzija.

Laget som Kungälv kan passera i tabellen är Skara HF.

– Vi kan bara påverka vår match. Vi behöver vinna mot Västerås och helst med några bollar för att göra vårt i kampen om sjundeplatsen, fortsätter Lagumdzija, som lär ta hem skytteligatiteln i SHE säsongen 2022/23.

Hur ser du på din skytteligaledning?

– Det är självklart väldigt kul. Skytteligan har varit en liten morot för mig, svarar mittnian som i fjol kom tvåa i skytteligan bakom Skurus Alexandra Bjärrenholt.

– Men det är ju mycket viktigare att det går bra för oss som lag. I år har vi blandat och gett lite, så jag kan inte riktigt glädjas åt skytteligan så mycket, fortsätter Mia.

Säsongen 2021/22 var Kungälvs bästa i SHE någonsin. Laget skrapade ihop 24 poäng och slutade fyra. Inför onsdagens slutomgång är de tabellåtta med 20 inspelade poäng.

– Det har varit jättemycket upp och ner. Vi visste att denna säsongen skulle bli mycket tuffare. Helt plötsligt räknade folk med oss. Vi fick en otroligt tuff start, vilket tärde lite på psyket. Men nu på slutet har vi varit oss själva igen.

Bland annat tog Kungälv en meriterande skalp borta mot Skuru i februari.

– Det var en viktig seger. Det är skönt att ha med sig såna in i ett slutspel.

Av Lagumdzijas 138 mål har 59 kommit från strafflinjen. Hennes medspelare Maja Fredén, som för övrigt saknades i förlustmatchen borta mot Önnered förra veckan, har tilldömts 24 sjumeterskast under säsongens gång. Det är mer än någon annan KHK-spelare.

– Hon är jätteviktig i det spelet. Hon är vår bästa genombrottsspelare i laget och går i luckor som vanligtvis genererar i två minuter och straff. Som straffskytt är man tacksam för Majas genombrott.

Har du gett henne någon gåva som tack för alla straffar?

– Haha, nej. Jag brukar vara bra på att berömma henne i stället, vilket hon verkligen förtjänar. Det är viktigt med såna spelare i ett lag. Hon är sjukt viktig.

Lagumdzija berömmer även hennes lagkamrat Alma Jöhnsson, som blivit tilldömd 15 straffkast:

– Hon är inte den som syns eller hörs så mycket i medier. Men hon gör ett otroligt jobb både framåt och bakåt i varje match i 60 minuter.

Mindre smickrande för Lagumdzija är antalet tekniska fel som hon står noterad för. Totalt har 25-åringen 100 tekniska fel den här säsongen – mer än någon annan spelare i SHE.

– Jag vinner ju den ligan också tyvärr, skrattar Mia, som sedan förklarar varför just hon toppar statistiken:

– Jag har som mål varje säsong att minska mina tekniska fel. Jag har en spelstil med mycket inspel till linjen. Sen spelar jag i princip 60 minuter framåt varje match. Min springstil är lite avig också. Det är många gånger som jag blir avblåst för steg, vilket i min mening inte är steg, utan bara ser ut som steg. Förhoppningsvis vinner jag inte den ligan nästa år.

Nyligen kom beskedet att skyttedrottningen förlänger sitt kontrakt med Kungälv i ytterligare ett år.

– Det var 50/50 om jag skulle flytta utomlands eller stanna kvar i Kungälv. Jag valde att skriva på ett år till. Jag tycker det är för roligt att spela just nu, och vill inte byta bort den speltiden.

Hur trivs du i Kungälv?

– Bra. Jag är ju från Eskilstuna och Kungälv är en liknande stad. Det är en familjär miljö här. Vi bor några spelare i samma byggnad och har väldigt bra gemenskap. Förutsättningarna är fina. Jag värderade det lite högre än att ha det osäkert utomlands, fortsätter Lagumdzija som har HK Eskil som moderklubb.

Avkast mellan Kungälv och VästeråsIrsta sker klockan 19.00 i Mimershallen. Senast lagen möttes i SHE gick Västerås segrandes med 25–21.

– Det blir tufft. Vi har otroligt mycket revansch att ta ut mot dem. Vi gjorde en bedrövlig insats i Västerås i början av säsongen. Förhoppningsvis blir det en tuff och hetsig match.

Hur mycket hets kommer det bli mellan er och er tidigare lagkamrat Amanda Sjöstrand Hallman?

– Det kan bli lite. Det är kul. Jag gillade henne när hon spelade här. Man får gå lite extra på henne och försöka få med sig någon utvisning, avslutar Lagumdzija.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 22

Onsdag 22 mars, 19.00: IK Sävehof–Skara HF
Onsdag 22 mars, 19.00: H65 Höör–Skuru IK
Onsdag 22 mars, 19.00: Skövde HF–Önnereds HK
Onsdag 22 mars, 19.00: Kristianstad HK–Lugi HF
Onsdag 22 mars, 19.00: IF Hallby–BK Heid
Onsdag 22 mars, 19.00: Kungälvs HK–VästeråsIrsta HF

Skytteligan

1. Mia Lagumdzija, Kungälvs HK, 138 mål
2. Melanie Felber, Skara HF, 120
3. Frida Rosell, IK Sävehof, 119
4. Matilda Forsberg, Skövde HF, 115
5. Sara Johansson, Skara HF, 109
6. Elma Örtemark, Skövde HF, 103
7. Cornelia Dahlström, Lugi HF, 100
8. Fanny Elovson, Önnereds HK, 99
9. Cecilie Bjerre, Lugi HF, 97
10. Linn Hansson, Önnereds HK, 94

Foto: Bildbyrån