Melina Pilav: ”En stor inspirationskälla”

Under måndagskvällen avslutas grundserien i SHE. För Skövde HF väntar en avgörande bortamatch om den sista slutspelsplatsen.

– Vi är supertaggade på den här sista matchen. VI har det i våra egna händer, säger Melina Pilav inför bortamötet med H65 Höör.

H65 HÖÖR–SKÖVDE HF
MÅNDAG 21 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

I huvudsak står det mellan Skövde HF och VästeråsIrsta i kampen om den sista slutspelsplatsen. Men även Skara HF har en möjlighet att dras in i streckstriden.

Melina Pilav i Skövde är laddad inför sista omgången. För 18-åringen och hennes lagkamrater väntar bortamatch mot H65 Höör.

– Vi är supertaggade på den här sista matchen som kan bli avgörande. Vi har det i våra egna händer och ska göra vårt absolut yttersta för att ta två poäng. Höör är ett bra lag men om vi kan slå Skuru kan vi slå dem också, menar Pilav som fortsätter:

– Vi ser det här som en möjlighetsmatch. Vi försöker ta bort den här negativa klangen av en måstematch. Så ser vi på det.

Själv är Pilav en av säsongens stora utropstecken i SHE. Med 54 mål ligger hon delad trea i Skövdes interna skytteliga. Hennes genombrott på elitnivå är prov på Skövde HF:s framgångsrika ungdomssektion.

Vad ligger bakom din orädsla på plan?

– Jag tror det är min Balkan-mentalitet. Jag vill visa vägen för de yngre tjejerna i Skövde. Att det går att komma in i SHE och bara köra. Som egen Skövde-produkt vill jag vara den förebilden, berättar Pilav.

Vilken roll har din huvudtränare Daniel Birkelund spelat i din utveckling?

– Han har en central roll. Han ger en förtroende och kommer hela tiden med jättenyttiga analyser. Sen vill jag också nämna Jerker Nyman som jag hade i min tid i Somby.

Pilav berättar också om ett handbollsläger i Kroatien som gav stor effekt:

– Det var innan corona-pandemin. Jag hade varit där tre år i rad och fått jättebra stöttning. Bland annat av Ilja Puljovic och Fikret Handan. Fikret var anledningen till att jag stannade i Skövde.

Till vilken stad hade du tänkt flytta?

– Det var isåfall flytt till Göteborg och börja i något gymnasium och lag där. Men Fikret sa att han trodde mer på min utveckling i Skövde HF.

Pilav är född och uppvuxen i Sverige. Men hennes rötter på Balkan-halvön är bosniska.

– Mamma är därifrån. Hon kom till Sverige under kriget i början av 1990-talet. Vi brukar åka till Sarajevo ibland.

Är ni en handbollsfamilj?

– I och med att min pappa spelade handboll förut drogs jag in i sporten. Men han spelade inte på någon stor nivå. I början ville jag nästan sluta direkt. Jag hade inga kompisar i laget. Men när pappa klev in som tränare blev man väl en av mer populära tjejerna. Sen växte jag i storlek och då blev handbollen lättare. Det är stor kontrast mellan stora och små tjejer i den åldern, berättar Pilav som idag mäter 185 cm.

Vad betydde det för dig att skjuta hårdare och hoppa högre än andra tjejer under ungdomsåren?

– Jättemycket egentligen. Det gav ett självförtroende från start. Sen kommer ju de andra ikapp en. Men det var en trygghet för mig att ha de fysiska förutsättningarna för att bli bra. Då blir det att jag kan hoppa upp på nio-tio meter och dra ett stenhårt skott.

En av Pilavs stora inspiratörer kommer också från Bosnien, men representerar Kroatien på landslagsnivå.

Har du kollat något på Camila Micijevic?

– Ja, nu när du säger det. Hon har varit en ganska stor inspirationskälla för mig. Speciellt när hon tog brons med Kroatien i EM 2020 i Danmark. När jag fick höra att hon är från Bosnien blev jag extra glad.

På vilket sätt liknar ni varandra?

– Skyttet utifrån skulle jag säga.

Under måndagskvällen möter Skövde samma lag som de premiärspelade mot tidigare i september. Då blev det oavgjort mot H65 Höör.

Var slutspel målsättningen redan från säsongsstart?

– Ja. När vi sen plockade poäng i början av säsongen blev det ännu tydligare. Vi är ett jävligt bra gäng. Vi vet att allt är möjligt.

Själv förlängde du ditt kontrakt med Skövde till 2025…

– Ja, jag vill vara med i förstauppställningen och ha en bärande roll i laget. Jag såg ingen anledning att byta till ett annat lag. Jag vet var jag har Skövde. Daniel känns som en trygg punkt.

Ett eventuellt SM-slutspel skulle vara Skövdes första sedan våren 2017.

Vad beror Skövde HF:s lyft i tabellen på?

– Helt ärligt är det nog tränarbytet. Daniel kom in och såg allt och alla med nya ögon. Han hade inget att gå på. Då skapades det nya förutsättningar i laget för alla att få mer speltid. Det blev en nytändning för alla spelare.

Vilka drömmar bär du på?

– Min dröm är att bli uttagen till sommarens U20-VM för Sverige. Jag hade blivit jätteglad om jag blev det. Sen att etablera sig i proffshandbollen. Man vet aldrig vad som kan hända med skador. Men jag vill tro att utveckligen kommer gå framåt, avslutar Skaraborgs Micijevic.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OMGÅNG 22

Mån: BK Heid–Kungälvs HK
Mån: Kärra HF–Kristianstad HK
Mån: H65 Höör–Skövde HF
Mån: VästeråsIrsta HF–Önnereds HK
Mån: Skuru IK–IK Sävehof
Mån: Lugi HF–Skara HF

Skövdes interna skytteliga

1. Nikoline Lundgreen, 135 mål
2. Elma Örtemark, 74
3. Melina Pilav, 54
3. Natalie Wästefors, 54
5. Britta Jakobsson van Stam, 50
6. Ida Eriksson, 35
7. Marielle Lideskär, 33
8. Venera Surjan, 29
9. Julie Aspelund Berg, 22
10. Moa Andersson, 20

Foto: Bildbyrån