Månadens spelare i april: Melissa Petrén

Uttagen i landslaget i måndags, utslagen ur slutspelet i onsdags och utsedd till månadens spelare i SHE i dag. Det har varit en omtumlande vecka med både glädje och sorg för Melissa Petrén. 

AVKAST • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & C MORE CIRKA 19.45

Sista matchen med Lugi är spelad, kontraktet har gått ut och senare i månaden går flyttlasset till Danmark för Melissa Petrén. Efter fyra år i Lundaklubben kommer stockholmaren nästa säsong spela för den danska Horsens. 

Innan säsongen är över har dock Petrén tre matcher kvar att spela – förra veckan blev hon nämligen uttagen till Henrik Signells landslagstrupp som först ska möta Norge (28 maj) och sedan göra upp med Slovakien i ett dubbelmöte (1 juni och 6 juni) om en plats till VM i Japan i december.

– Henrik var på vår bortamatch mot Skuru i söndags och berättade för mig efteråt. Jag blev så klart jätteglad och även lite smått överraskad. Det gick ju inte så jättebra senast jag var med (skratt). 

Nu var det inte så att Petrén gjorde bort sig spelmässigt på något sätt senast hon drog på sig den blågula landslagströjan, utan snarare var det oturen som var framme. I sitt första anfall i landslagsdebuten mot Ukraina i Sydkorea förra sommaren vred hon till knät och tvingades senare till en operation.

– Nu hoppas jag få chansen att visa vad jag går för, samtidigt kan jag inte gå in och förvänta mig massor med speltid eftersom jag är ny. 

Landslagsplatsen fick hon efter att ha varit stabil för sitt Lugi under en längre tid och lägger man ihop ligan och slutspelet så är hon den som gjort tredje flest mål och samlat på sig tredje flest MEP-poäng.

På de åtta matcherna i april och i onsdags (1 maj) gjorde hon 39 mål och 20 assist och var starkt bidragande till att Lugi dels lyckades vända underläget i kvartsfinalen mot Önnered, dels besegra Skuru på hemmaplan, något inget annat lag mäktat med den här säsongen. 

– Jag tycker att vi gjort en fin säsong överlag även om det är svårt att glädjas åt det när vi precis har åkt ur. Det var starkt att vända 1–2 mot Önnered som har ett bra lag och vi gav ändå Skuru tre tuffa matcher även om vi inte orkade i den fjärde. Men vi visade att vi det går att besegra dem.

Och din egen insats på slutet? 

– Jag tycker att det har gått bra och jag har känt mig stark i slutspelet. 

Vad tar du med dig från dina fyra säsonger i Lugi? 

– Jättemycket. Det har varit bra år för min utveckling och jag tycker att jag gått framåt på flera positioner. Tidigare har jag mest spelat vänsternia, den här säsongen har det varit som mittnia. Men framför allt tycker jag att jag har blivit bättre bakåt. Jag är jättetacksam för min tid i Lugi. 

Var trivs du bäst i anfallet, som vänsternia eller i mitten? 

– Det spelar ingen roll faktiskt, jag trivs på båda positionerna. Sen får man ju ha mer boll som mittnia och det tycker jag ju om. 

Hur ska du hålla dig i form till landslagssamlingen om drygt tre veckor?

– Jag ska prata med Lugi och min förhoppning är att jag får vara med och träna med dem, det tror jag inte ska vara något problem. 

Nästa säsong är det alltså Horsens, som nyss säkrat avancemanget till högsta ligan, som gäller. Flyttlasset går visserligen till Sønderborg, någon timme söderut där sambon Josip Cavar ska spela för Sønderjyske. Flera svenska landslagsspelare representerade Horsens i början av 2000 talet: Åsa Mogensen, Sara Holmgren, Annika Wiel Hvannberg, Jessica Enström och Theresa Claesson

– Jag har spelat i elitserien eller SHE i sju säsonger, så det känns som rätt steg att ta. Klubben har värvat bra och har ambitioner att etablera sig i högstaligan. Jag känner mig redo för nya äventyr. 

Till sist, vilka tror du blir svenska mästare? 

– Jag gissar att Skuru står som segrare till slut. De har bäst bredd och har visat att de är ett otroligt bra lag.

DANIEL VANDOR

MELISSA PETRÉNS SENASTE MÅNAD

190401 Önnered (b), 20–25
6 mål, 2 assist, 2,90 MEP-poäng
190405 Önnered (h), 18–20
5 mål, 3 assist, 2,57 MEP-poäng
190410 Önnered (b), 22–19
4 mål, 4 assist, 2,15 MEP-poäng
190414 Önnered (h), 31–27
4 mål, 2 assist, 1,70 MEP-poäng
190418 Skuru (b), 19–28
6 mål, 2 assist, 3,00 MEP-poäng
190424 Skuru (h), 32–25
6 mål, 2 assist, 3,90 MEP-poäng
190428 Skuru (b), 20–29
6 mål, 2 assist, 2,20 MEP-poäng
190501 Skuru (h), 21–35
2 mål, 3 assist, –0,25 MEP-poäng
Totalt: 39 mål, 20 assist, 18,17 MEP-poäng

MÅNADENS SPELAERE I SHE 2018/19

September: Sofie Börjesson, Kungälvs HK
Oktober: Mikaela Mässing, H65 Höör
November: Mathilda Lundström, Skuru IK
Januari: Sarah Carlström, Kristianstad HK
Februari: Johanna Forsberg, IK Sävehof
Mars: Evelina Eriksson, Skuru IK
April: Melissa Petrén, Lugi HF
Månadens spelare utses av en jury bestående av representanter från SHE, handbollsmagasinet #Avkast och förbundskaptenen Henrik Signell

Foto: Christoffer Borg Mattisson/BIldbyrån