Lova Jönsson: ”Hela familjen är handbollsgalna”

Få spelare i SHE älskar handboll lika mycket som Lova Jönsson. Stöpt ur en stolt, skånsk handbollstradition ska hon nu axla ansvaret som förstamålvakt i Kristianstad HK.

– Detta är en jävla 360 från det man förväntade sig i början av säsongen, säger 18-åriga Jönsson.

KRISTIANSTAD HK–H65 HÖÖR
ONSDAG 2 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Måndagens förlust hemma mot Skuru IK var KHK:s åttonde nederlag för säsongen. Dessutom var det Freja Hammer Fagerbergs avskedsmatch.

Danskan, som varit uttalad förstamålvakt fram tills nu, har valt bryta kontraktet med klubben för att återvända till Odense. Därmed lämnas en stor lucka mellan stolparna i Kristianstad.

För tillfället blir det 18 år unga Lova Jönsson som fyller den. Vinslövs-produkten gör sin andra säsong i SHE och på dagarna gör hon inte mycket annat än att tänka på handboll.

– Det finns inget annat i livet än att lira handboll, säger Jönsson som denna vecka spelar fyra matcher i följd.

Först elitmatch mot svenska mästarna Skuru på måndagen. Sedan USM-match med KHK:s juniorer mot Eslövs IK på tisdagen, för att sedan spela ytterligare SHE-match på onsdagen och USM på torsdag mot HK Farmen.

– Det kanske inte är optimalt med fyra matcher efter varandra. Men jag klagar inte. Desto mer speltid, desto roligare blir det.

Hur vill du beskriva din handbollsbakgrund?

– Hela familjen är handbollsgalna. Farsan var tränare för min bror och sen tränare för mig. När han insåg att jag skulle bli målvakt började han gå målvaktsutbildningar. Det är tack vare farsan som jag är så bra som jag är idag.

Vilka är dina bästa handbollsminnen?

– Åhus Beach 2018 var det sista jag gjorde med mitt gamla Vinslövs-gäng. Vi hade spelat Åhus Beach i alla år och tyckt det var skitkul. Men det året tog vi hem hela turneringen. Det var ett häftigt slut på det hela.

– Sen vann jag Lundaspelen 2019 med KHK. Det var så mycket folk i hallen att de fick sätta publik på innerplan. Det var människor överallt. Emma Nuhanovic i H65 Höör, som jag ska möta imorgon (onsdag), var med i det H43 Lund som vi besegrade i finalen, berättar Jönsson som spelat handboll så länge hon kan minnas.

Vad betyder handboll för dig?

– Det är nästintill allt jag gör. Jag går inte gymnasiet så jag funderar all min tid på handboll. Om jag inte tränar handboll kollar jag på handboll. Eller läser skottanalys.

Hur vill du beskriva första tiden som elitspelare?

– Lärorik. Även om jag inte fått spela så mycket har det varit givande att vara med i alla förberedelser.

Är du redo att axla ansvaret som förstamålvakt?

– Jag tycker det ska bli skitkul att lira. Detta är en jävla 360 från det man förväntade sig i början av säsongen. Jag fick spela lite när Freja skadade sig i höstas. Självklart var det tråkigt att hon skadade sig men jag tycker speltid är det bästa som finns.

Tror du klubben kommer ge dig förtroendet våren ut?

– Ingen aning. Jag vet iallafall att de letar efter en till målvakt.

Vad tror du om matchen mot H65 Höör?

– Jag tror det blir en riktigt rolig match. Det är kul med lag som ger lite derby-känsla.

Avkast mellan Kristianstad HK och H65 Höör sker klockan 19.00 i Kristianstad Arena.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kristianstad HK:s spelschema i februari

2 februari: H65 Höör (h)
5 februari: Skara (b)
9 februari: Sävehof (h)
15 februari: Skara (h)
20 februari: Önnered (b)
24 februari: Skövde (h)

Foto: Bildbyrån