Linnea Säreborn: ”Ska placera oss i toppen”

Önnereds HK har på 14 säsonger i högsta serien bara tagit sig till semifinal en gång. Efter två raka uttåg i kvartsfinal mot Skuru respektive Lugi de senaste åren hoppas nu ÖHK:s lagkapten Linnea Säreborn på tredje gången gillt för göteborgarna.
– Målet i år är att försöka utmana om en semifinalsplats, säger Säreborn inför hemmapremiären mot Boden på måndag.

ÖNNEREDS HK-BODEN HANDBOLL IF • MÅNDAG 16 SEPTEMBER 18.15 • SÄNDS PÅ CMORE

En ny SHE-säsong nalkas. På veckans upptaktsträff i Malmö tippades fjolårets topptrio H65 Höör, Skuru IK och IK Sävehof föga förvånandes på platserna ett till tre. Men där bakom är klubbarna många som aspirerar på en eftertraktad fjärdeplats. En av de lagen är Önnereds HK.

Göteborgarna har tappat flera nyckelspelare under sommaren. Jessica Ehrnbring och Miranda Nasser har lämnat för lokalkonkurrenten BK Heid, medan Victoria Larsson och Malin Sandberg har gått till H65 Höör. Nyförvärven i ÖHK skrivs Anna Bardis, Louise Karlsson och Tilda Olsson.

Inför måndagens hemmapremiär mot Boden Handboll tog SHE ett kort snack med lagkaptenen och högernian Linnea Säreborn.

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång igen. Det känns som att det kommer bli en tajt serie. Alla lag kan ta poäng av varandra och det är svårt att säga vilka lag som kommer tillhöra vilket skikt i tabellen, berättar Säreborn.

Tränarkåren i ligan tippade er på en sjätteplats i förhandstips. Är det rimligt tips känner du med tanke på att ni slutade på en femteplats i fjol?

– Ja, det har ändå varit väldigt olika anbud på vilken plats Önnered slutar på. Jag kan förstå att det finns en viss osäkerhet eftersom många har lämnat. Men jag känner att det är onödigt att sikta lägre än förra året. Vi ska kunna placera oss i toppen någonstans.

– Man går nästan in i varje säsong och känner att man ska fajtas om en SM-final. Men jag tycker vi ska försöka utmana om en semifinalplats, fortsätter hon.

I våras blev det respass för er i kvartsfinal mot Lugi. Vad var det som gjorde att ni inte räckte till hela vägen?

– Vi hade lite otur med skador och sjukdomar samtidigt som Lugi hade fördel av sin slutspelsrutin. Men nu har vi varit i kvartsfinal två år i rad så jag tror att vi känner ett större lugn nästa gång vi är i den situationen.

Den ena kvartsfinalen förlorade ni på shootout. Hur surt var det?

– Det var surt. Det var en väldigt märklig situation för oss och Lugi eftersom inget annat lag hade varit med om ett shootout-avgörande på den här nivån. Men själva förlusten gav oss en sorts tändvätska i slutspelet, och eftersom det var bäst av fem la vi inte så jättestor vikt på att vi tappade matchen på shootout.

Vilka intryck har du fått av era nyförvärv?

– Det känns jättebra med de nya tjejerna. ”Malo” (Louise Karlsson) kommer bli nyttig både bakåt och framåt och är en riktig slitvarg. Tilda Olsson kommer göra oss gott i försvaret, medan Anna är en duktig spelfördelare med ett fantastiskt bra skott. Jag tror de kommer tillföra väldigt mycket i truppen.

Ni ställs mot Boden i premiären. Hur går tankarna inför den matchen?

– Det ska bli väldigt roligt men också lite svårt. Om man vet allt om alla andra lag vet man nästan ingenting om Boden. Varje säsong ställer de upp med nya spelare på banan. Förhoppningsvis kan det komma lite folk till hallen då vi har ett dubbelarrangemang tillsammans med herrarna.

Vad blir nyckeln till två poäng på måndag?

– Försvarsspelet måste sitta. Det är det vi har varit bäst på de senaste åren. Målvakt- och försvarspelet blir nyckeln.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds HK:s historik i slutspel

2002/03: Kvartsfinal, 0–2 i matcher mot Team Eslövs IK
2003/04: Kvartsfinal, 1–2 mot Skånela IF
2004/05: Kvartsfinal, 0–2 mot IK Sävehof
2005/06: Kvartsfinal, 0–2 mot Skuru IK
2006/07: Kvartsfinal, 1–2 mot Skövde HF
2007/08: Semifinal, 0–2 mot IK Sävehof
2013/14: Kvartsfinal, 0–3 mot IK Sävehof
2017/18: Kvartsfinal, 0–3 mot Skuru IK
2018/19: Kvartsfinal, 2–3 mot Lugi HF