Kristin Ullén: ”Fick puckla på lite extra”

VästeråsIrsta HF jagar sina första poäng i serien på lördag när man tar emot BK Heid på hemmaplan. SHE tog ett snack med Kristin Ullén som berättar om vad som gick fel de första två matcherna, samt om systerns silvermedalj i EM i amerikansk fotboll.
– De var seedade sist av alla i EM så det var superbra gjort, säger Ullén.

VÄSTERÅSIRSTA HF–BK HEID • LÖRDAG 5 OKTOBER 16.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Fjolårets kvartsfinalist VästeråsIrsta fick en tuff start på säsongen när de förlorade de inledande matcherna mot Lugi HF och Skuru IK. Inför den tredje omgången står laget på noll poäng och -20 i målskillnad.

– Jag tycker att vår start i serien inte speglar vår försäsong riktigt. Varken jag eller någon annan i laget är nöjda än så länge. Jag hoppas på en liten omstart för oss i helgen, berättar vänstersexan Kristin Ullén.

Vad är det som inte stämt i spelet för er?

– Det har varit för mycket slarv. Vi måste höja passningskvaliteten och bygga upp lite fart och fläkt. Från och med på lördag hoppas jag att vi får bättre fart på bollen. Vi ska spela med mer spelglädje och attityd, fortsätter 26-åriga Ullén.

Hur har landslagsuppehållet sett ut för er del?

– Vi har tränat på bra. Vi hade några herrjuniorer med på träningen i torsdags, då fick man puckla på lite extra, haha. Vi har trummat på bra.

I fjol slutade VästeråsIrsta på en sjätteplats i serien. I slutspelet räckte man dock inte till mot H65 Höör, som vann kvartsfinalsserien med 3–0. Enligt Ullén siktar man minst lika högt i år.

– Såklart vill vi först och främst gå till slutspel. Där i från kan allt hända. Men det är en jämn serie i år. Förhoppningsvis slutar vi lika högt i tabellen eller högre.

Kristin Ullén fick sin handbollsuppfostran i värmländska Brukspöjkera tillsammans med sin syster Karin Ullén. De båda gick sedan vidare till IF Hellton för spel i dåvarande Elitserien.

Efter att slitit av sin hälsena 2017 valde dock Karin att testa på amerikansk fotboll det följande året för Carlstad Crusaders. Ett beslut som i somras mynnade ut i ett EM-mästerskap i Leeds och en bragdartad silvermedalj.

– Jag följde det hemifrån. Jag kan ju inte alla regler men det var jättehäftigt såklart. Jag fick höra att de själva var imponerade av sin insats. De var seedade sist av alla lag i EM så det var superbra gjort.

Har du själv testat på amerikansk fotboll?

– Nej, jag faktiskt inte gjort det. Det skulle väl i sådana fall vara långt ute på kanten för mig själv.

Ser du några likheter mellan sporterna?

– Ja. Det är tuffa tag och mycket jobb i sidled. Sen är det klart att det finns några taktiska delar som skiljer sig en del. Karin vet jag i början hade det lite svårt med reglerna. Till exempel tänkte hon fortfarande på tre stegs-regeln och inga knuffar med raka armar. Men det är klart att hon fick jättemycket gratis av handbollen.

Ni ställs mot BK Heid på lördag. Hur går tankarna inför matchen?

– Det är som jag sa förut. Jag tycker vi ska fokusera på en omstart för vår del. Heid är ett jättebra lag i år och jag tror på en jämn och tuff match. Jag tror att det kan leva in i det sista, men att vi drar det längsta strået.

Elin Hallagård valdes nyligen ut till månadens spelare i SHE. Vad måste ni se upp med hos henne?

– Hon är en jätteduktig spelare och en riktig krigare som man alltid kan räkna med att hon ger sitt yttersta. Vi ska försöka få stopp på henne lite tidigare i banan så hon inte får upp sin fart, avslutar en förhoppningsfull Ullén.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Intern MEP-liga i VästeråsIrsta


1. Emma Aarnio, 4,05
2. Elin Lindblom, 3,01
3. Kristin Ullén, 2, 44
4. Ida Lindblom, 1,77
5. Viola Paulsen, 1,32

Intern MEP-liga i BK Heid

1. Elin Hallagård, 9,22
2. Miranda Nasser, 8,11
3. Jessica Ehrnbring, 6,12
4. Elin Svensson, 5,52
5. Towe Andersson, 1,77