Kenneth Andersson om skadesituationen i Lugi

Med fem matcher på 14 dagar är Lugi HF uppe i ett högt matchtempo. Enligt huvudtränare Kenneth Andersson är det störst fokus på SHE.

– Självklart måste vi prioritera SHE. Vi får inte tappa kontakt med slutspelslagen, säger Lugi-tränaren.

LUGI HF–ÖNNEREDS HK
ONSDAG 19 OKTOBER 20.00
SÄNDS PÅ CMORE

Under onsdagskvällen avslutas omgång 5 i SHE. Matcherna mellan Sävehof och Hallby samt Lugi och Önnered blir de sista seriematcherna innan EM-uppehållet. Tisdag den 22 november är SHE tillbaka efter mästerskapet.

För tabelltian Lugi HF har säsongsstarten varit en besvikelse, även om laget den gångna helgen avancerade till den tredje omgången i EHF European Cup. I seriespelet har Lugi tagit tre poäng på fyra matcher.

Senast besegrade man dock Skövde HF. Enligt huvudtränare Kenneth Andersson börjar samarbetet mellan de nya spelarna sitta mer och mer.

– Vår mittblock med Filippa Nyman och Cornelia Dahlström spelar non stop som treor och gör det bättre och bättre för varje match. Men vi har mycket kvar att jobba på.

I matchen mot Skövde spelade fem nyförvärv: Filippa Nyman, Cornelia Dahlström, Sofie Amalie Olsen, Isabelle Gulldén och Alva Hopstadius.

Gulldén var högst bidragande till bortasegern med sex mål och åtta assist.

– Anfallsmässigt flöt det på bra. Vi har fått spela med samma uppställning i tre matcher i rad nu, med Bella, Amanda Andersson och Cornelia Dahlström på nio meter. Tillsammans gjorde Amanda och Sofie 16 mål mot Skövde, vilket de inte hade gjort utan Bella.

Andersson berömmer också danskan Sofie Amalie Olsens intåg i laget. Vänstersexan har lånats in under oktober månad efter långtidsskadan på Filippa Hall, som troligen missar hela säsongen. Dessutom är Clara Lerby fortfarande korsbandsskadad.

– Sofie är en fantastiskt bra kantspelare som har bidragit otroligt mycket i försvarsspel. Hon snor många bollar och fixar många ”stürmer”.

Utöver Hall och Lerby finns också Emma Fernis och nyförvärvet Sofia Delac på skadelistan. Dessutom är Bella Gulldén osäker till spel nu på onsdag.

Däremot gör Cecilie Bjerre comeback efter skadan hon ådrog sig mot H65 Höör tidigare i höstas. Även målvakten Victoria Solli Berg är tillbaka i laget.

– Tyvärr måste vi prioritera en av turneringerna när vi dras med skador. Bella har återkommande knäproblem och fick kliva av i returmötet med Westfriesland i helgen. När hon sitter och cyklar på uppvärmningen vet vi aldrig om hon kan vara med eller inte (skratt). Bjerres knä har blivit friskförklarat och hon kommer vara med på onsdag. Men hon har bara gjort en träning så det gäller att få igång lite flås och tajming där, säger Andersson som fortsätter:

– Förhoppningsvis är Lerby tillbaka i spel i december. Fernis är ett större frågetecken, men vi hoppas att hon också kan spela i december. Det beror på hennes knä. Delac kan kanske vara med på slutet av säsongen.

Hur ser er prioritering ut?

– Självklart måste vi prioritera SHE. Vi får inte tappa kontakt med slutspelslagen. När vi har osäkerhet på så många spelare kan vi inte förvänta oss resultat varje gång vi spelar. Just nu är det ATG Svenska cupen som vi prioriterar minst. Vi vill inte ge upp den, men vårt utgångsläge mot Aranäs är tufft. För oss är det fullständigt självklart att prioritera mötet med Önnered nu på onsdag. Jag tror vi kommer ha en bredare trupp efter EM-uppehållet och vara bättre som lag. Men det är värt att minnas att vi var mycket mer skadedrabbade säsongen 2020/21.

Potentialen i årets Lugi är tillräckligt stor för att nå final, menar Andersson avslutningsvis.

– Vi går en spännande vinter och vår till mötes. Om vi skulle få tillbaka Delac, Fernis och Lerby i slutskedet av SM-slutspelet blir vi farliga. Men det blir svårt att nå så långt utan dem. Men vi har verkligen möjlighet att ha ett finallag på pappret när det väl ska avgöras.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Lugis resultat och spelschema

5 okt: HK Aranäs, ATG Svenska cupen, 15–22
8 okt: Westfriesland SEW, European Cup, 31–23
11 okt: Skövde HF, SHE, 33–23
15 okt: Westfriesland SEW, European Cup, 29–31
19 okt: Önnereds HK, SHE
22 okt: HK Aranäs, ATG Svenska cupen

Omgång 5

Fre 14 okt: Kristianstad HK–Kungälvs HK 27–29
Lör 15 okt: BK Heid–Skuru IK 17–36
Lör 15 okt: Skara HF–Skövde HF 32–29
Sön 16 okt: VästeråsIrsta HF–H65 Höör 27–37
Ons 19 okt: IK Sävehof–IF Hallby
Ons 19 okt: Lugi HF–Önnereds HK

Spelare i Lugi med skadeproblematik

Isabelle Gulldén, knä
Cecilie Bjerre, knä
Victoria Solli Berg, huvud
Sofia Delac, korsband
Clara Lerby, korsband
Filippa Hall, korsband
Emma Fernis, knä

Foto: Bildbyrån