Johanna Hellgren om hemmaplansfördelen

VästeråsIrsta HF slutade på fjärdeplats i SHE och inleder således SM-slutspelet på hemmaplan. Vi tog ett kort snack med lagkaptenen Johanna Hellgren som har ett förflutet i kvartsfinalmotståndarna Skuru IK.

– Skuru är lite av vårt derby-lag, så det ska bli jätteroligt att göra upp med dem i en kvartsfinal, säger Hellgren.

VÄSTERÅSIRSTA HF–SKURU IK
TISDAG 28 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Stockholmaren Johanna Hellgren har representerat VästeråsIrsta sedan säsongen 2020/21. 28-åringen har Tyresö HF som moderklubb och har utöver Västerås även spelat för Boden Handboll, Spårvägens HF och Skuru IK i högsta serien.

– Jag tyckte det var härligt att spela i Skuru. Jag hade jättebra lagkamrater och fick uppleva en bra tränings- och vinnarkultur, vilket jag har tagit med mig till mina andra lag. Det ska bli himla roligt att möta dem i en kvartsfinal. Skuru är lite av vårt derby-lag, så det ska bli jätteroligt att göra upp med i en kvartsfinal, berättar Johanna Hellgren inför måndagens matchförberedande träning.

Förra året slutade Västerås på åttondeplats i grundserien. I år har de klättrat fyra placeringar i tabellen.

Varför slutade ni på fjärdeplats i SHE?

– Framför allt har vår målvakt Elin Lindblom steppat upp och varit helt otrolig över säsongen. Hon var bra förra året också, men då hade hon lite fler svackor. Nu tar hon väldigt många bollar och då är det lättare att tagga till och skapa situationer som hon vill ha. Sen är vi ett kollektiv i Västerås. Vi har en tydlig struktur i laget och lagt i en växel till under vårsäsongen. Jag är jätteglad över att vi lyckades knipa fjärdeplatsen och hemmaplansfördelen.

Vad betyder hemmaplansfördelen för er?

– Det är alltid en fördel att vara hemma. Man har mer tid för att ladda upp på ett bra sätt, speciellt när man jobbar eller pluggar som vi i laget gör, svarar Hellgren som själv jobbar på förskola.

Många av spelarna i VästeråsIrsta har gott om SHE-rutin. Utöver Hellgren och Lindblom innehåller truppen bland annat pjäser som Ulrika Olsson, Ellen Göthlin, Victoria Otrander och Viola Paulsen. Noterbart är att Ulrika Olsson likt Hellgren har en bakgrund i just Skuru. Vänsternian representerade Nackaklubben mellan 2017 och 2021 och vann bland annat SHE:s skytteliga säsongen 2017/18.

– Det är en förmån att ha så många ledartyper i ett lag. Vi är många som gillar att ta tag i taktpinnen och hålla fanan högt, även i en grundserie. Det är därför vi har kunnat ta så många poäng. Många har både erfarenhet och en vilja att träna och bli bättre. Vi taggar verkligen varandra. Jag är jätteglad över att få spela i det här laget, fortsätter lagkapten Hellgren som ligger på niondeplats i den interna MEP-ligan.

Hur recenserar du din egna säsong hittills?

– Jag har blandat och gett lite. Min vårsäsong har varit bättre än min höstsäsong. Men jag är framför allt glad över lagets prestationer och hur vi kompletterar varandra. Om jag får sitta lite bänk för att någon annan är starkare är jag helt ”fine” med det. Vi är ett lag och det är det som spelar roll i slutändan.

Västerås kommer till spel med fyra raka segrar i ryggen.

Vilka blir nycklarna mot Skuru?

– Noggrannhet och tufft försvarsspel. Vi vill få dem att göra misstag. Förhoppningsvis är det Skuru som behöver tänka till inför kvartsfinal 2. Jag tror att det kommer bli en hård kamp över fem matcher, säger Johanna Hellgren, som för övrigt är dotter till Christina Pettersson-Hellgren, före detta landslagsspelare och femfaldig SM-guldmedaljör.

Kommer ”Kicki” att vara på plats i hallen?

– Ja, både hon, min pappa och min sambo kommer och kollar.

Avkast mellan VästeråsIrsta HF och Skuru IK sker klockan 19.00 i Västerås Arena. Kvartsfinalen sänds på CMore och på Sportkanalen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SM-kvartsfinal 1

Tisdag 28 mars, 19.00: IK Sävehof–Kungälvs HK
Tisdag 28 mars, 19.00: VästeråsIrsta HF–Skuru IK
Onsdag 29 mars, 19.00: H65 Höör–Skara HF
Onsdag 29 mars, 19.00: Önnereds HK–Skövde HF

VästeråsIrstas interna MEP-liga

1. Elin Lindblom, 73,14 MEP-poäng
2. Viola Paulsen, 43,88
3. Tilde Skoog, 35,17
4. Victoria Otrander, 35,13
5. Love Kumlin, 31,86
6. Ellen Göthlin, 30,97
7. Fanny Söderberg, 26,76
8. Amanda Sjöstrand Hallman, 17,29
9. Johanna Hellgren, 16,96
10. Carolina Ingesson, 15,80

Foto: Bildbyrån