Isabel van Kerkvoorde: ”Måste hålla uppe disciplinen”

Nackas stolthet Skuru IK ligger under med 0–2 i matcher i semifinalserien mot IK Sävehof. Niometerslöftet Isabel van Kerkvoorde efterlyser ett mer fysiskt försvarsspel samt en ännu större noggrannhet med boll.

– Vi måste hålla uppe disciplinen i andra halvlek. Det är där vi har tappat de första två semifinalerna, säger högernian inför semifinal 3:5.

IK SÄVEHOF–SKURU IK
TISDAG 9 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

19-åriga Isabel van Kerkvoorde är en av Skuru IK:s mest lovande spelare. Högernian, som bland annat tog plats i Månadens MEP-lag i SHE i februari, anslöt till Nackalaget förra året och är från början en Huddinge HK-produkt.

Den gångna helgen spelade van Kerkvoorde finalsteget i ungdoms-SM i Uppsala. Skuru var ett av åtta kvalificerade lag i F18-klassen. I fredags inledde de gruppspelet med att vinna prestigemötet mot just Huddinge.

– Det var otroligt viktigt för oss i laget att vinna den matchen. Det är många i Skuru och Huddinge som tränar handboll tillsammans på gymnasiet. Eftersom jag lämnade Huddinge för Skuru var det personligt för mig också, berättar van Kerkvoorde.

Skuru vann därefter samtliga matcher fram till finalen, där IK Sävehof blev för tuffa.

– Vi gjorde en väldigt fin lagprestation. Tyvärr räckte det inte hela vägen till guld. Men sammanvägt gjorde vi en bra helg. Vi presterade på den nivån som krävs i ett finalsteg, fortsätter van Kerkvoorde som tog studenten förra året. Nu studerar hon kriminologi på Stockholms universitet.

För många juniorlag är ungdoms-SM slutet på en lång resa tillsammans. Kändes det som ”sista natten med gänget”?

– Ja, det skulle jag väl ändå säga. Det märktes på många av oss. Nu drar många vidare till andra klubbar och vissa kanske slutar med handboll. Sen var det jätteroligt att möta spelare i min egna åldersklass, och att göra det med vänner.

För van Kerkvoorde gäller det nu att snabbt skifta fokus från USM till senior-SM. Redan på tisdag kväll väntar tredje SM-semifinalen mot Sävehof. Skuru kommer till Partille Arena med kniven mot strupen efter två förluster.

Varför ligger ni under med 0–2 i matcher?

– Det är svårt att säga. Vi har spelat jämnt och bra mot dem. Vi har också varit väl förberedda på vad de ska göra. I perioder har vi verkligen visat att vi kan stå upp mot Sävehof. Men i andra halvlek har vi inte riktigt hängt med. Vi följer inte vår matchplan och då rinner det iväg.

Vilken är läxan för er att göra?

– Vi behöver fortsätta spela ett fysiskt försvarsspel. Det är en av våra största styrkor. Sen måste vi hålla uppe disciplinen i andra halvlek. Det är där vi har tappat de första två semifinalerna.

Skuru har förlorat samtliga matcher mot Sävehof den här säsongen. Sex gånger har lagen möts.

– De har starka spelare på varenda position. Mot andra lag kan man prioritera ett fåtal spelare, men Sävehof har likt oss en stor bredd i laget. Man blir bestraffad på minsta lilla misstag. Det som är glädjande är att vi spelar jämnare mot dem nu än vad vi gjorde i vintras.

Vilka handbollsdrömmar bär du på?

– Man har alltid haft drömmen om att bli proffs utomlands. Och när man spelar i SHE har man kommit den drömmen lite närmare. Jag kommer göra det jag kan för att förverkliga den drömmen. Om det räcker skulle det vara roligt. Annars är det en rolig handboll i SHE också. Det är ett bra tempo här. Jag har mycket att lära mig här.

Till sommaren ska Sveriges U19-damer spela EM. Än är truppen inte uttagen, men med sin SHE-rutin är van Kerkvoorde högaktuell på högernio-positionen.

– Det skulle vara väldigt roligt att representera Sverige. Just nu är jag med i bruttotruppen, men jag hoppas bli en del av nettotruppen. Sverige möter Nederländerna i gruppspelet, så därför vore det extra roligt att komma med, säger van Kerkvoorde som har nederländskt påbrå på sin fars sida.

– Jag är halvholländare och pratar holländska. Det är ett bra sätt för pappa att få kontakt med mig under matcherna, skrattar van Kerkvoorde.

Hur mår kroppen efter USM-helgen?

– Ja, den är lite sliten. Men vi hade ett upplägg på hur jag skulle kunna spela för att sparas så mycket som möjligt inför semifinalen i Partille.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skurus interna skytteliga i slutspelet

1. Alexandra Bjärrenholt, 28 mål
1. Clara Petersson Bergsten, 28
3. Jennifer Johansson, 21
4. Amelia Lundbäck, 18
5. Rikke Dahl Nielsen, 14
6. Elizabeth Collado, 12
7. Ellen Voutilainen, 10
7. Isabel van Kerkvoorde, 10
9. Kaja Stojilkovic, 9
10. Malin Berndal, 7

Resultat och spelschema, Sävehof–Skuru:

Lördag 29 april, 16.00: Sävehof–Skuru 28–27
Tisdag 2 maj, 19.00: Skuru–Sävehof 25–27
Tisdag 9 maj, 19.00: Sävehof–Skuru
Ev. fredag 12 maj, 19.00: Skuru–Sävehof
Ev. måndag 15 maj, 19.00: Sävehof–Skuru

Foto: Bildbyrån