Ida Gullberg: ”Vill ta större ansvar”

Högersexan Ida Gullberg är en H65:are från barnsben. När hon nu ska kliva in i sitt fjärde SM-slutspel med moderklubben gör hon det med stor inspiration.
– Det är en helt annan känsla i kroppen inför ett slutspel, säger Gullberg som i vintras förlängde med sitt Höör.

H65 HÖÖR–VÄSTERÅSIRSTA HF
LÖRDAG 13 MARS 18.15
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

SM-slutspelet är igång och lördagen bjuder på två möten. I Skaraborg ställs Skara HF mot Kristianstad HK. Två timmar senare i Skåne gästas H65 Höör av VästeråsIrsta HF.

H65 slutade på en tredjeplats i serien och kommer stärkta till den första kvartsfinalen. I tisdags lade man ett slutspelsjagande Lugi på rygg.

– Viljan att ta två poäng var något vi hade pratat om. Vi var revanschsugna efter förlusten mot Sävehof och ville komma till slutspel med en vinst i ryggen. Det är viktigt med ett gott självförtroende, säger Ida Gullberg som stod för hela åtta mål i tremålssegern mot de vinröda från Lund.

Ni skrapade ihop 38 poäng i grundserien jämfört med 40 i fjol. Vad vill du sätta för ord på er prestation i serien?

– Jag tycker vi som lag ska vara nöjda. Vi hade motgångar med skador men presterade bra efter förutsättningarna. Nu är det bara att ladda om och ta det härifrån.

I CMore-sändningen mellan H65 Höör och Lugi förklarade H65:s huvudtränare Ola Månsson att unga Linnea Pripp blivit en H65:are i sättet att tänka. Vi bad Gullberg förklara vad hennes coach menade.

– Nu är det alltid svårt att veta vad Ola tänker, skrattar Gullberg som fortsätter:

– Men jag skulle tro att det handlar om träningsmoralen och en strävan efter att bli bättre. Att spela för hela laget och inte en själv. Det är ett väldigt familjärt tankesätt.

Hur tycker du att dina yngre lagkamrater har skött sig under säsongen?

– De har skött det alldeles utmärkt. Det är svårt att ta ansvar på plan men de har imponerat.

För din egen del har det blivit spel på olika positioner. Var trivs du bäst egentligen?

– Jag trivs ju bäst på högerkanten. Men med alla skador har det blivit lite vikarierande. Inte minst bakåt där jag ryckt in som trea. Första matchen där var mot franska Fleury Loiret i Europacupspelet. Det var väldigt lärorikt.

Hämmas inte din utveckling av att spela på ovana positioner? Är det inte mer bättre att spela etta så mycket som möjligt?

– Nja, jag tror bara det utvecklar mig. Jag har under säsongen fått bättre förståelse hur man tänker som tvåa och trea. Det hjälper mig när jag spelar etta bakåt. Det är bara plus på mitt cv. Inget negativt överhuvudtaget.

I vintras förlängde du med Höör till 2023. Hur gick ditt resonemang?

– Jag trivs väldigt bra här. Det är min moderklubb och jag känner mig stolt över att fortfarande representera den och att de vill ha kvar mig. Min förhoppning till nästa säsong är att få mer speltid. Jag vill ta större ansvar.

Senast H65 Höör och VästeråsIrsta möttes gick skåningarna segrandes med 26–20. Nu möts lagen för tredje gången i rad i kvartsfinal.

Vad blir viktigast på lördag i er slutspelspremiär?

– Att få till ett bra försvarsspel. Vi ska följa vår matchplan. Jag tror det blir en fartfylld match. Västerås har ett väldigt offensivt spel vilket lär bidra till tempot. För oss gäller det att orka hela matchen igenom.

Hur kul ska det bli?

– Det ska bli fantastiskt kul. Det är en helt annan känsla i kroppen inför ett slutspel. Plötsligt ska man spela för något som inte går att spela för i grundserien. Man har längtat och väntat och nu är det äntligen dags.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 3: H65 HÖÖR–VÄSTERÅSIRSTA

13 mars: H65 Höör–VästeråsIrsta
24 mars: VästeråsIrsta–H65 Höör
27 mars: H65 Höör–VästeråsIrsta
Ev 30 mars: VästeråsIrsta–H65 Höör
Ev 2 april: H65 Höör–VästeråsIrsta

H65 Höörs interna skytteliga i grundserien

1. Isabelle Andersson, 142 mål
2. Emma Lindqvist, 75
3. Amelia Lundbäck, 68
4. Evelina Källhage, 65
5. Ida Gullberg, 49
6. Victoria Larsson, 42
7. Malin Sandberg, 40
8. Emma Rask, 38
9. Alma Skretting, 26
10. Michaela Fransson, 25

Foto: Bildbyrån