Ellen Göthlin: ”Något bra på gång”

Förutsättningarna är enkla för VästeråsIrsta i SHE:s slutomgång. De svartvita måste ta poäng borta mot Kungälvs HK om de ska gå till slutspel.
– Jag tycker vi har stor chans att vinna, säger Ellen Göthlin som hittills har gjort sin poängbästa säsong i VI.

KUNGÄLVS HK–VÄSTERÅSIRSTA HF
TISDAG 9 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Slutspelstraditionen är stor hos VästeråsIrsta HF. Sammanslagningen mellan anrika Västerås HF och Irsta HF har inte missat ett SM-slutspel sedan 2014. Då slutade man på en niondeplats två poäng bakom åttan Spårvägens HF.

24-åriga Ellen Göthlin är fostrad i föreningen och har svaret varför VästeråsIrsta har varit så stabila genom åren:

– Vi har jättebra ungdomslag med duktiga juniorer. Under den här säsongen har de hjälpt oss på träningarna och fyllt på. Det gör mycket med en fin ungdomssektion.

Känns det nervöst att åka ner till Kungälv och spela en så avgörande match?

– Ja, såklart. Men allt det där gör det roligt också. Det är mycket på spel. Men visst vore det riktigt surt att missa slutspel. Jag tycker vi har något bra på gång.

Kan du utveckla?

– Ja, men i starten av säsongen fick vi inte till det. Men nu börjar både anfall och försvar sitta. Det känns bra på träningarna och jag tycker vi ska kunna ge alla lag en match i slutspelet.

VästeråsIrsta kommer närmast från en tung uddamålsförlust hemma mot Heid. Göthlin pekar på ett bristfälligt försvarsspel som förlustorsak.

– Vi fick inte tag i deras ytternior. Vi tappade i duellspelet och blev stressade framåt. Matchen gick någonstans i andra halvlek när vi fick några utvisningar.

Hur surt var det att förlora på hemmaplan?

– Jo, det var riktigt surt. Vi förlorade med en boll borta mot Heid så vi ville verkligen ha revansch. Vi borde ha vunnit.

Vilka chanser skulle du ge er i ett eventuellt slutspel?

– Jag tycker vi har stora chanser. Vi kommer slå ur underläge och inte ha lika stor press på oss. Sen hoppas jag att vi får tillbaka våra skadade spelare.

I senaste matchen saknades såväl Emma Aarnio som Frida Rosell, de två bästa målskyttarna i årets VästeråsIrsta. Dessutom saknas Maja Wiklund, Cecilia Tillman och Martina Granberg.

– Det har varit jobbigt med alla skador. Det är inte många kvar från vår seriepremiär mot Kungälv, fortsätter Göthlin.

Som tur är har du fått vara skadefri. Hur mycket har det betytt för dig?

– Jo, men det har varit skönt. Detta är första gången på elitnivå som jag har haft en riktig försäsong utan skador. Det har bara gått bättre och bättre.

Med 52 mål har Göthlin gjort sin målbästa säsong i karriären. Nu hoppas hon kunna skjuta sitt VästeråsIrsta till klubbens sjätte raka slutspelsplacering.

– Kungälv har en bra målvakt som vi måste få hål på. Sen har de duktiga kanter som springer och kontrar mycket. Vi måste även ha koll på Charité Mumbongo.

Kungälvs tabellplacering är redan klar. Ger det er en fördel att de inte har något att spela för?

– Ja, det tycker jag. Vi har fina förutsättningar och en stor chans att vinna. Vi har spelat flera bra matcher i rad men inte fått med oss poäng.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Förutsättningarna om slutspelskampen

6) BK Heid, 18 poäng, –60
• Behöver ta poäng mot IK Sävehof för att på egen hand säkra slutspelsplatsen, men kan också ta sig slutspel vid förlust om Önnereds HK eller Lugi HF förlorar eller om VästeråsIrsta HF tappar poäng.
7) Önnereds HK, 18 poäng, –64
• Har liksom BK Heid slutspelsplatsen i egna händer, men kan passerar av såväl Lugi HF som VästeråsIrsta HF. Kan också passera BK Heid på sjätteplatsen och har i teorin även möjlighet att ta sig förbi Kristianstad HK på femteplatsen även om det är tämligen osannolikt. Lugi HF och BK Heid möter båda lag som slåss om seriesegern, medan Önnereds HK möter fyran Skara HF.  
8) Lugi HF, 17 poäng, –47
• Behöver vinna för att vara helt säker. Blir det kryss samtidigt som VästeråsIrsta vinner. Lir det inget slutspel för Lundalaget. 
9) VästeråsIrsta HF, 16 poäng, –3
• Ligger precis utanför slutspel men har bättre målskillnad än de tre lagen närmast ovanför. Kan ta sig förbi alla tre av dem. Störst är chansen att ta sig förbi Lugi HF som bara ligger en poäng framför medan Önnereds HK och BK Heid har två poäng till godo. 

VästeråsIrstas interna skytteliga

1. Emma Aarnio, 69
2. Frida Rosell, 56
3. Ellen Göthlin, 52
4. Carolina Ingesson, 50
5. Johanna Hellgren, 46
6. Victoria Otrander, 39
7. Viktoria Högström Unell, 38
8. Martina Granberg, 37
Vilma Swedung 37
10. Viola Paulsen, 28

Foto: Christoffer Borg Mattisson