Elin Hallagård: ”Nu är läget ett annat”

I vintras gjorde hon mästerskapsdebut som 30-åring. Nu kan hon ta Sävehof till en något oväntad SM-final. Elin Hallagård ser tillbaka på en framgångsrik säsong och vill avsluta sin tid i klubben på bästa sätt. 
– Det har varit roligt att få ha varit med och bygga grunderna för en bra framtid.

IK SÄVEHOF-H65 HÖÖR • TORSDAG 2 MAJ 18.30 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

I helgen tog Sävehof en imponerande skalp på bortaplan mot H65 Höör. Partillelaget släppte bara in 20 mål och vann till slut med 24–20 i Eslövshallen.

– Det var en bra genomförd match. Nästan perfekt bakåt med tanke på att vi fick Höör dit vi ville. Vi styr hur vi ville att de ska spela. Man märkte att vi gick in i matchen med olika utgångsläge. Vi hade kanske ett skönare läge eftersom de var favorittippade. Vi hade inget förlora, men nu kommer det att vänta till nästa drabbning. Då har Höör plötsligt kniven mot strupen. I alla idrotter sitter mycket mentalt. Jag misstänker att de inte är supernöjda och vill ha revansch, säger Elin Hallagård.

Att Sävehof leder med 2–1 i matcher är kanske något oväntat med tanke på hur grundserien slutade. I SHE förlorade H65 Höör bara en match och hamnade sju poäng före Sävehof. 

– Jag tror att vi fick oss en tankeställare efter första semifinalen. Vi undrade vad vi höll på med och kände att vi fick gå tillbaka till det vi är bra på. Att hitta sakerna som vi vet att vi kan och som vi kom bort ifrån i första mötet, men även i sista matchen mot dem i serien, säger Hallagård och fortsätter:

– Vi vill så mycket och när saker inte riktigt funkar går alla in i bubblan att man ska göra det själv. Då löser man det inte mot Höör. Man måste spela som ett lag. Vi pratade om det och hittade sedan den känslan i match två och tre. 

Efter fem SM-guld med Sävehof (som kan bli sex om laget går vidare till final) lämnar Elin Hallagård för sin gamla klubb BK Heid nästa säsong. 

– Det beror många faktorer, men framförallt vill jag frigöra lite mer tid. Det blir extremt intensivt med tanka på Europaspel. Vi vet inte hur nästa säsong ser ut, men man kan utgå från att schemat i stort sett kommer att se likadant ut. Med den utgången kände jag att jag inte vill lägga den tiden som krävs. En annan faktor är att jag spelat i Heid tidigare och trivs bra där. Det är en rolig klubb som inte är lika etablerad och slår ur underläge. 

När säsongen är slut kan Sävehofs försvarsspecialist blicka tillbaka på en minnesvärd säsong. Förutom nyckelrollen i klubblaget blev Elin Hallagård inkallad till landslaget i vintras. Därmed gjorde hon mästerskapsdebut när Sverige slutade sexa. 

– Jag ångrar inte en sekund av det. Men det var sjukt läskigt och obehagligt när jag skulle åka till Frankrike, det kan jag erkänna! Jag fick spela mer än jag trodde och att få uppleva alla de roliga matcherna… Det känns så jäkla gött i efterhand att jag vågade hoppa på det. Det kommer man aldrig att sluta minnas, säger hon och fortsätter:

– Även säsongen i Sävehof har varit minnesvärd. Det har varit lite tufft med med små barn och många resor, men det har varit en givande säsong. Det har varit roligt att få vara med under nystarten och bygga grunderna för en bra framtid. 

Hur vill du avsluta din tid i Sävehof?

– Det har varit lite turbulent i huvudet. Någonstans kände man att Höör är svåra och att vi skulle vara nöjda om vi kunde vinna någon match. Nu är läget ett annat. Vi har ännu större möjligheter, samtidigt är det ett jädra jobb som ska göras. Drömmen hade varit att få avsluta med ett guld, men så långt framåt ser vi inte nu. Men SM-final hade varit roligt.

MARCUS HEED

Elin Hallagårds karriär

Tuve IF (moderklubb)
Bjurslätts IF (-2007)
Fredrikshavn FOX Team Nord (2007-2008)
Hisingen/Bjurslätt (2008-2009)
BK Heid (2009-2012)
IK Sävehof (2012-2019)
BK Heid (från och med nästa säsong)

H65 HÖÖR–IK SÄVEHOF 1-2

19 apri: H65 Höör–IK Sävehof, 32-21
24 april: IK Sävehof–H65 Höör, 24-22
28 april: H65 Höör–IK Sävehof, 20-24
2 maj, 18.30: IK Sävehof–H65 Höör
Ev 6 maj, 19.00: H65 Höör–IK Sävehof