Clara Wolf: ”Man får aldrig tappa glädjen”

Trots sin ringa ålder är 20-åriga Clara Wolf förstamålvakt i BK Heid. SHE.se tog ett snack med målvaktslöftet från Gråbo inför fredagskvällens drabbning med Skara HF.

– Jag trodde jag skulle vara mer nervös när säsongen började, berättar Wolf.

BK HEID–SKARA HF
FREDAG 9 DECEMBER
SÄNDS PÅ CMORE

Tabelljumbon BK Heid jagar alltjämt sin första seger i SHE. Inför den åttonde omgången har Göteborgslaget –94 i målskillnad. Sammantaget gör de 18 mål och släpper in 31 per match.

Närmast föll de med 22–37 borta mot Lugi HF. Nyckelspelaren tillika förstamålvakten Clara Wolf pekar på det stora antalet spelartapp som en av anledningarna till den svaga säsongsstarten.

– Vi är ett helt nytt lag. Det är många överenskommelser som vi behöver jobba på, berättar Wolf som tillsammans med högersexan Johanna Einarsson och högernian Cindy Darell är de enda som är kvar från fjolårets trupp.

Bland spelartappen kan landslagsspelaren Linn Hansson nämnas, samt Johanna Flygelholm, Hanna Wedenby, Julia Walstern, Rebecka Karlsson och Miranda Nasser. Den sistnämndas övergång till tyska Bayer Leverkusen öppnade upp möjligheten för Wolf att bli förstamålvakt.

– Det var jättekul såklart. Miranda var framför mig förra året och en jättebra förebild. Det var någon för mig att jaga. Jag växte mycket som handbollsmålvakt bara genom att kolla på henne och göra små inhopp, säger Wolf som gjorde totalt 59 räddningar på 221 skott säsongen 2021/22. Hittills i höst har hon gjort 51 räddningar på 202 skott.

Handbollsuppväxten fick Wolf i Lerumsklubben IK Baltichov. Våren 2017 tog Wolf och hennes lagkompisar i Baltichovs F02 USM-silver i Malmö efter finalförlust mot Kärra HF. Med i laget var bland ovan nämnda Cindy Darell, Kajsa Lindberg Blohm, Elin Heikka och Linn Johansson. Ett år senare gick alla fyra inklusive Wolf till grannkommunsklubben IK Sävehof, där de först hade Linus Ekman och senare Kristian Berndtsson som tränare.

Två år efter silvret med Baltichov vann Wolf USM-guld med Sävehof. Den 5 maj 2019 besegrades Kungälvs HK i F18-finalen i Uppsala.

Hur var det att vara en del av Sävehofs framgångsrika 02-årskull?

– Det var det ju ”The life” liksom. Det kändes verkligen jättestort. Man brann verkligen för varenda säsong. Vann man inte SM-finalerna kunde man gå och lägga sig. Vi tog det för givet.

Sommaren 2019 tog Sveriges flickor födda 2002/03 silver i U17-EM. Fem av Wolfs dåvarande lagkompisar var uttagna och bärgade silvret i Slovenien: Agnes Åseskog, Thea Blomst, Ida Sembe, Kajsa Lindberg Blohm och Nina Koppang.

Hur kände du när dina lagkompisar blev uttagna men inte du?

– Jag kollade på uttagningarna och sen kollade jag inte mer. Jag var lite för arg för att kolla på matcherna. Självklart hade jag koll på mina kompisar men det var segt ändå. Det var många känslor för mig den sommaren. Men det var deras (förbundskaptenernas, red. anm.) val och man kan inte göra något åt det. Det enda man kan göra är att träna på, berättar Wolf som aldrig hann spela någon U-landskamp. Konkurrensen på målvaktspositionen med bland andra Hanna Popaja, Agnes Åseskog, Tyra Schjött och Mona Saffari var stenhård.

Vilka tips har du till unga tjejer och killar som inte får chansen i U-landslaget?

– Bara fortsätta ha kul. Man får aldrig tappa glädjen när man spelar handboll. Bara för att man inte kommer med där kan man inte ge upp något man tycker om. Det gäller att se sin egna utveckling och ha kul. Man kan inte ändra på andras val.

Wolfs SHE-debut skedde 2019 i Sävehof-tröjan. Säsongen 2020/21 stod det klart att målvakten lånades ut till Heid. Sommaren 2021 verkställdes övergången från svartgult till rödvitt.

– Jag gillar känslan av en mindre förening. Heid påminner en hel del om min moderklubb Baltichov. Det är många ungdomsaktiviteter i hallen och smålagen tränar både innan och efter oss, berättar Wolf som blir glad när hon får höra om hur pojk- och flicklagen i föreningen bjöds på fredagstacos på klubbens kansli i samband med matchen mellan Heid och Skövde HF den 23 september.

– Det är sånt som jag älskar. De små ska också kunna komma till hallen och träffa sina kompisar och heja. Handboll är så mycket mer än bara sporten.

Själv började Wolf spela handboll när hon var tio år gammal.

– Jag började rätt så sent i Baltichov. Mina lagkamrater började redan i bollskolan tillsammans. Jag har fått många otroliga kompisar genom handbollen. Jag är evigt tacksam sporten.

Din far Kenneth Wolf är målvaktstränare i Heid. Hur ser relationen ut mellan er?

– Min pappa är min största idol. Jag hade inte varit här som handbollsspelare och människa utan honom. Vi har haft våra ”ups and downs” eftersom vi har två relationer; dels som dotter och pappa men också som spelare och tränare. Vi har satt ett antal regler på när det får pratas handboll.

Wolf bekräftar att målvaktsuttagningen görs av tränarparet Magnus Ferdinandsson och Anders Niklasson:

– Ajjemen. De snackar ihop sig inför varje match.

På fredagskvällen väntar match mellan BK Heid och Skara HF. Således en ny målvaktsuttagning för tränarduon i Heid. Utöver Wolf finns även Andrine Flaat och Alva Hermansen (utlånad från Önnereds HK) i truppen.

– Jag tycker det har gått bra för mig den här hösten. Jag trodde jag skulle vara mer nervös inför säsongen. Men det har flutit på. Jag ser bara möjligheter. Jag stukade foten igår (läs tisdag) på träningen men gick helt okej idag att gå på den. Man blir rädd när det väl händer bara.

Vad kan du berätta om Skara HF?

– Deras kanter är bra. Sen har de skyttekraft i Sara Johansson. Vi måste minska våra tekniska fel och springa hem. Sen behöver vi tuffa till oss i försvaret också.

Avkast mellan BK Heid och Skara HF sker klockan 19.00 på fredagskvällen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 8

Ons 7/12, 19.00: H65 Höör–IF Hallby 33–25
Tor 8/12, 19.00: Önnereds HK–IK Sävehof
Fre 9/12, 19.00: BK Heid–Skara HF
Fre 9/12, 19.00: Skövde HF–Kristianstad HK
Lör 10/12, 15.00: Skuru IK–VästeråsIrsta HF
Lör 17/12, 13.45: Kungälvs HK–Lugi HF

Spelare I SHE och Handbollsligan med IK Baltichov som moderklubb

Clara Wolf, BK Heid
Cindy Darell, BK Heid
Linn Johansson, IK Sävehof
Rasmus Torbjörnsson, Alingsås HK
Johan Nilsson, Alingsås HK
Daniel Bergqvist, HK Aranäs
Noel Fagerlin, Redbergslids IK

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån