Åsa Björklund: ”Hoppas vara en inspiration”

Med tio raka förluster och blott två poäng på kontot är Kärra HF i stort behov av ett trendbrott. SHE tog tempen på lagkaptenen och veteranen Åsa Björklund inför fredagens blytunga bottenmöte i Lillekärrshallen.

– Det är såna här matcher man älskar. Det känns bra, säger Björklund.

KÄRRA HF–BK HEID
FREDAG 21 JANUARI 19.30
SÄNDS PÅ CMORE

Den färgstarka föreningen Kärra HF har haft en tung säsong hittills. Nykomlingarna har inte vunnit sedan premiären borta mot Kristianstad HK.

En lågvattensmärke enligt spelarna själva var tolvmålsförlusten borta mot konkurrenten BK Heid tidigare i december. Med förlustsiffrorna 15–27 fick man lämna Heidhallen med svansen mellan benen. De tappade värdefulla poäng i kampen om nytt kontrakt.

– En kollektiv kollaps. Jag kan inte förklara varför vi förlorade så stort men vi har släppt den matchen. Det är sånt som händer ibland, säger Åsa Björklund, 40.

I en trupp som kryllar av yngre förmågor har Björklund en nyckelroll. Dels som skicklig målvakt men framför allt som rutinerad lagmamma.

– Vi fick in lite mer rutin i somras när vi rustade oss för SHE. Men alla utom jag är väldigt unga, skrattar Björklund som är tolv år äldre än lagets näst äldsta spelare.

Björklund är inne på sin andra sejour i Kärra. Den första varade från 2001 till 2007, den nuvarande från 2014. Där i mellan lade hon sitt fokus på familjelivet med två barn och yrkeslivet.

– Jag är otroligt glad när jag ser andra mammor som spelar idag. Det är självklart nu.

Vid sidan av handbollen jobbar Björklund heltid på Volvo Personvagnar i Torslanda.

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Bara man älskar det man gör, fortsätter Björklund.

Kring millenieskiftet representerade hon Sverige i en rad ungdomslandskamper. Totalt blev det 36 matcher för Blågult, med två fjärdeplatser i U18- och U19-EM som mästerskapsfacit.

– Min pappa filmade en del matcher på den gamla goda tiden. Jag har faktiskt VHS:er sparade hemma. På den tiden var det möjligtvis en notis i GP. Själva publiciteten i damhandboll är det enorm skillnad på nu jämfört med förr. Alls syns i TV idag vilket är fantastiskt roligt.

Hur nära var du A-landslaget?

– Jag hoppade faktiskt av ungdomslandslaget det sista året. Jag kände att det var för mycket resande. Då valde jag att fokusera på klubblaget istället. Sen köpte jag hus rätt tidigt och tänkte att det inte gick att kombinera.

Hur stöttande har din familj varit under alla år?

– Jättestöttande. Utan dem, mina föräldrar och alla barnvakter hade det inte gått att komma tillbaka. Barnen tycker det är roligt och ser det som en självklarhet att jag spelar vidare. De är ofta här i hallen och hälsar på mina lagkamrater.

Spelar de också handboll?

– Absolut. De tycker att det är roligt. Vi får se hur länge de håller på, berättar Björklund vars man Magnus Björklund är klubbchef i Kärra HF.

Pratar du något om familjelivet med dina lagkamrater?

– Nej, inte så konkret. Men jag hoppas man kan vara en inspiration. Det har varit en fin resa från att barnen var hemma med barnvakt till att de nu är ensamma hemma på kvällarna.

Kärra har under många år profilerat sig som en framgångsrik ungdomsförening. I det pågående Europamästerskapet för herrar spelar både Jonathan Carlsbogård och Emil Mellegård, fostrade i Kärra. På damsidan har klubben utbildat landslagsspelare som Daniela Gustin och Jenny Carlson.

På dagarna är det mycket liv i Lillekärrshallen. Skolbarn från närliggande låg- och mellanstadieskolor rör sig i samma korridorer som klubbens kanslifolk.

Hur stolt är du över att representera Kärra i eliten?

– Otroligt stolt. Det är svårt att beskriva. Helt fantastiskt.

Vad är klubbens största styrka?

– Det är väl den gemenskapen. Det är en enda stor familj. Man kommer ner till hallen och möts av leenden och någon att prata med. Det är hela tiden ungdomar och barn där som hejar på när de själva inte har träning.

Hur laddad är du inför fredagskvällen?

– Såna här matcher kommer allt naturligt. Man behöver inte ladda upp eller tagga till särskilt mycket. Alla matcher är roliga men självklart blir det större fokus från oss till den här matchen mot Heid.

Kärra har släppt in flest mål i serien, 355 stycken. Prioriteringen mot Heid blir därför föga förvånande försvarsspelet.

Vad blir viktigast?

– Att vi stänger igen lite bakåt och vågar gå för det.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kärras spelschema

21 januari: BK Heid (h)
30 januari: Lugi HF (b)
2 februari: Kungälvs HK (h)
5 februari: H65 Höör (b)
11 februari: VästeråsIrsta (h)

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån