Amelia Lundbäck: ”En rolig utmaning”

I SHE-premiären gör Amelia Lundbäck ligadebut för Skuru och ställs samtidigt mot sitt gamla lag H65 Höör. Mittnian berättar om förväntningarna på säsongen och varför hon tror att hennes spelstil kommer att passa bättre i Skuru.

SKURU IK–H65 HÖÖR
ONSDAG 7 SEPTEMBER 18.15
SÄNDS PÅ TV12 & CMORE

Under onsdagen inleds säsongen med ett riktigt toppmöte när Skuru tar emot H65 Höör i Eriksdalshallen. För Amelia Lundbäck blir premiären lite extra speciell då hon ställs mot sitt gamla lag direkt.

– Varje gång jag har bytt klubb har hag fått möta mitt gamla lag i premiären, så jag har nog vant mig vid det. Men det hade nog känts mer konstigt om matchen hade spelats i Höör. Nu känner jag mig lugn och avslappnad och ser det egentligen som vilken annan match som helst. Men det är klart att jag känner mina gamla lagkamrater både som människor och spelare. Jag vet vad de gör och de vet vad jag gör, så det blir en rolig utmaning. Det är många som frågat hur det ska bli att möta Höör direkt, men det känns faktiskt inte så mycket, säger Skurus nyförvärv.

Mittnian gör sin sjunde säsong i högsta serien, men det var i fjol hon fick sitt stora genombrott i sin förra klubb. Lundbäck slutade på femte plats i skytteligan med 122 mål och stod dessutom för 64 assist i grundserien.

– Jag fick en stor roll i Höör där jag skulle vara pådrivande i många delar av spelet. Men jag kände också att det fanns vissa saker i mitt spel som inte fick så stor plats som man ville, och jag hoppas att jag får möjligheten att utnyttja det i Skuru, säger hon och fortsätter:

– Till exempel mitt hoppskott som jag använde mycket förut. Det hade jag inte riktigt utrymme att göra i Höör där jag var lite mer man-man-spelare. Men jag är glad att ha båda sakerna även om jag hoppas på att få en mer utpräglad mittnio-roll i Skuru.

Med vilken känsla kliver du in i denna säsongen?

– Det känns bra. I duellspelet har jag blivit starkare och jag hoppas att många känner att det är jobbigt att möta mig. Man vet inte alltid vad som kan hända och där vill jag vara. Att man som försvarare är lite orolig när jag är framför dem. Jag tror att det kommer bli en rolig säsong med lite nya konstellationer i olika lag. Det är svårt att veta var alla lag står, men jag har en bra förhoppning på mitt lag. Jag tror att vi kommer att få ihop det väldigt bra.

Hur har den första tiden i Skuru varit?

– Det har känts jättebra. Handbollen som Skuru bedriver med Magnus Oscarsson Söder i spetsen är en handbollsteori som jag är uppväxt med. I Höör var det lite annorlunda, men det är bra att ha testat det också. Mitt spel och mina egenskaper får bättre utrymme i detta spelet.

Inför säsongen har Skuru tappat en del tunga pjäser i form av de landslagsmeriterade spelarna Elin Hansson, Vilma Matthijs Holmberg och Daniela De Jong. På upptaktsträffen tonade Magnus Oscarsson ner förväntningarna på laget när han tippade Skuru som femma.

– Det blir såklart en utmaning med tanke på vilka spelare som lämnat. De hade varit i klubben länge och spelade på betydelsefulla platser som mittnio och mittsex där mycket av spelet utgick kring. I början av säsongen är det alltid lite oklart var man sår, men jag tycker att det ser bra ut och känslan i gruppen är också bra. Vi har en lite mindre trupp, inte tunnare, så det gäller att hålla ihop det, säger Amelia och avslutar:

– Det var nog det som Magnus hade i åtanke när han tippade oss femma. Att vi kanske inte är lika samspelta i början, vilket kan innebära att vi tappar några poäng under inledningen av säsongen som kan betyda mycket i slutet.

MARCUS HEED

Skurus spelartrupp 2022/23

MV: Josephine Nordstrøm, Ellen Dahlström, Moa Björck (NY).
V6: Jennifer Johansson, Sofia Karlsson. 
M6: Alice Salmi, Rikke Dahl Nielsen (NY).
H6: Clara Petersson Bergsten, Malin Berndal. 
V9: Ellen Voutilainen, Alva Persson.
M9: Elin Åkesson, Kaja Stojilkovic, Amelia Lundbäck (NY).
H9: Alexandra Bjärrenholt, Felicia Palm Robertsson, Isabel van Kerkvoorde (NY).

Omgång 1

Ons: Skuru IK–H65 Höör, 18.15
Tor: Önnereds HK–Skövde HF
Tor: Skara HF–IK Sävehof, 19.00
Fre: Lugi HF–Kristianstad HK, 19.00
Fre: VästeråsIrsta HF–Kungälvs HK, 19.00
Lör: BK Heid–IF Hallby, 14.15

Foto: Bildbyrån