All star team – högersex: Matilda Forsberg

En av SHE:s stora genombrott säsongen 2022/2023 stavas Matilda Forsberg. För tre år sedan valde hon att lägga skorna på hyllan. Nu är hon utsedd till ligans bästa högerkant.

– Jag vet inte vad jag ska säga, säger Forsberg.

I våras nådde Skövde HF SM-slutspel för första gången på sex år. En bidragande orsak till den lyckade säsongen var nyförvärvet Matilda Forsberg. Högersexan tog SHE med storm från första start. I premiären borta mot Önnereds HK smällde hon dit åtta kassar.

Sedan fortsatte hon på inslagen väg. Med 119 mål på 22 matcher vann hon högersexornas interna skytteliga i grundserien. I den totala skytteligan kom hon på fjärdeplats.

– Det känns lite overkligt att blicka tillbaka, säger Haninge-fostrade Forsberg som alltså har blivit utsedd till årets högersexa.

Totalt fick hon 64% av juryrösterna.

– Det känns väldigt kul med tanke på att jag slutade med handboll för tre år sedan. Detta är ett bevis på att man kan fortsätta att utvecklas, så länge man känner en glädje till sporten. Det här trodde jag verkligen inte för ett år sedan, berättar Forsberg som sommaren 2020 flyttade hem till Stockholm från Västerås.

– Då hade jag tappat lite inspiration. Jag kände en psykisk ohälsa kopplat till mina prestationer. Jag hade inte kontroll över mina tankar.

Efter ett år utanför handbollsplan valde hon säsongen 2021/22 att åter snöra på sig skorna. Chans till speltid gavs i AIK i allsvenskan, och det tog inte lång tid innan olika SHE-klubbar hörde av sig.

– Jag gjorde en liten SHE-turné sommaren 2022 och bestämde mig då för Skövde HF. De hade ett spel som passade mig, minns jag.

Forsbergs prestationer den gångna säsongen imponerade på många. Bland annat Sveriges förbundskapten Tomas Axnér som tog ut henne till landskamperna mot Frankrike i mars.

– Det var också overkligt. Det var såklart jättekul och väldigt inspirerande. Framför allt när vi var på plats i Frankrike. Då kände man att det är här man vill vara. Allt har gått så himla fort för mig.

Hur ska du toppa det här i höst?

– Ja, det har jag också tänkt. Hur ska jag leva upp till det här? Men det är bara att träna vidare, jobba ännu hårdare och försöka bibehålla mina spetskompetenser. Jag är väldigt trygg här i Skövde, svarar Forsberg som vid sidan av handbollen pluggar till grundskolelärare.

I SM-slutspelet åkte Skövde ut i kvartsfinal mot Önnereds HK. Forsberg vet var den stora förbättringspotentialen finns:

– Jag är inte nöjd med mina insatser i slutspelet. Där finns det alla möjligheter att göra det bättre. Men först ska vi ta oss dit igen, menar Forsberg med siktet inställt på kommande säsong.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MATILDA FORSBERGS SÄSONG 2022/23

Matcher: 26
Mål: 130
Assist: 9
Utvisningar: 5
MEP-poäng: 54,61
Övrigt: Fyra i den totala skytteligan, uttagen i Månadens MEP-lag i september och december.

ALL STAR TEAM I SHE 2022/23

Målvakt: Jenny Sandgren, Önnereds HK
Vänstersex: Melanie Felber, Skara HF
Mittsex: Johanna Forsberg, IK Sävehof
Högersex: Matilda Forsberg, Skövde HF
Vänsternio: Presenteras 17 maj
Mittnio: Presenteras 17 maj
Högernio: Presenteras 17 maj
Försvarare: Presenteras 18 maj
Tränare: Presenteras 18 maj
Skyttedrottning: Mia Lagumdzija, Kungälvs HK
MVP: Presenteras 19 maj
Alla tränare i SHE, förbundskaptenen Tomas Axnér och mediarepresentanter har varit med i omröstningen.

RÖSTER TILL HÖGERSEX I ALL STAR TEAM

Matilda Forsberg, Skövde HF (64%)
Carmen Martin, IK Sävehof (16%)
Ida Gullberg, H65 Höör (16%)
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK (4%)

TIDIGARE VINNARE

2021/22: Ida Gullberg, H65 Höör
2020/21: Mathilda Lundström, IK Sävehof
2019/20: Mathilda Lundström, Skuru IK
2018/19: Mathilda Lundström, Skuru IK
2017/18: Emma Ekenman Fernis, IK Sävehof
2016/17: Emma Ekenman Fernis, IK Sävehof

Foto: Bildbyrån