Emma Gyltman: ”Kom som en chock för oss”

Med blott två poäng på fyra matcher har fjolårets SM-semifinalister Skara HF inlett serien svagt. Till råga på det har Pether Krautmeyer lämnat posten som huvudtränare av personliga skäl och flyttat hem till Danmark. Högersexan Emma Gyltman sänker därför förväntningarna på laget inför onsdagens svåra hemmamatch mot de regerande svenska mästarna IK Sävehof. 
– Vi kan gå in och spela helt utan press, menar Gyltman. 

SKARA HF–IK SÄVEHOF
ONSDAG 16 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Det har varit turbulenta veckor för Skara HF. Laget, som i fjol gick hela vägen till SM-semifinal och hotade självaste IK Sävehof genom att ta matchserien till en femte och avgörande duell i Partille, ligger nu näst sist i Handbollsligan dam.

Tre förluster mot Önnered, Skuru och Aranäs samt en seger mot Ystads IF lyder skaraborgarnas facit. Emma Gyltman, som har fått stort ansvar på högersex, förklarar resultaten:

– Dels är vi ett helt nytt lag, vilket gör att det tar tid att spela ihop sig. Dels har vi haft lite problem framåt.

Är ni i spelargruppen besvikna över er säsongsstart?

– Ja, det klart. Det är aldrig roligt med förluster. Samtidigt har vi gjort det bästa av situationen. Med tanke på omständigheterna har det sett okej ut. Vi är positiva och blickar framåt.

Förra veckan lämnade Pether Krautmeyer posten som huvudtränare. För tillfället leds Skara HF av Malin Walette som tidigare var assisterande tränare.

– Det kom ju som en chock för oss. Det var en omställning för hela laget. Men vi har tränat på. Som sagt har vi gjort det bästa av situationen.

På onsdagskvällen väntar en mycket svår uppgift: IK Sävehof besöker ”schlätta” i jakt på två poäng.

– Sävehof är klara favoriter. Vi kan gå in och spela helt utan press. Jag tycker att vi har förberett oss bra under veckan. Vi har koll på vad vi ska göra, fortsätter Gyltman, som är fostrad i Skara HF.

Den egna produkten har följande att säga om sin handbollsuppväxt:

– Jag har spelat här hela mitt liv. Handboll var en sådan där sport som alla testade på när man var liten. Jag fastnade för det helt enkelt.

Som många andra spelare i laget kommer Gyltman ha bra stöd från sin familj i Skara Idrottshall på onsdag.

– Mamma och pappa, mormor och morfar, farmor och farfar brukar kolla på matcherna. Sen har jag en lillasyster också som spelar med Skaras A-flick. Hon brukar också vara i hallen.

Er hall har ett gott rykte i serien. Hur mycket betyder hemmastödet för er?

– Jättemycket. Det är superviktigt med stödet vi får från hemmapubliken.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SKARA HF:s INTERNA SKYTTELIGA

1. Melanie Felber, 25 mål
2. Linnea Säreborn, 24
3. Sofia Berndtsson, 15
4. Emma Gyltman, 13
5. Evi Jaspers, 12

Foto: Bildbyrån