Matchboll för Alingsås efter ny seger

I en svängig SM-final kunde Alingsås HK dra det längsta strået och besegra IK Sävehof med 25–22 (10–10).

– Vi gör en jättebra match där marginalerna avgjorde till vår fördel, sa en utmattad Niklas Kraft efter slutsignal.

Sävehof inledde final nummer tre vassast. Gästerna löste upp Alingsåsförsvaret gång på gång i det uppställda anfallsspelet och skapade stora luckor. Hade det inte varit för Niklas Kraft i hemmamålet hade ledningen varit större än uddamålet. Efter 13 minuter var ställningen 5–6 i Estrad.

I den 17:e minuten tog AHK sin första timeout för matchen vid underläge 5–7. Resultatet ett par minuter senare? Sävehofledning 9–6 och ytterligare måltorka framåt. Bland annat tack vare fint målvaktsspel av Agust Eli Björgvinsson som gick ut i paus med 53 räddningsprocent.

Halvtidsresultatet skrevs 10–10 efter att AHK:s William Andersson Moberg kvitterat på straff på slutsignal. Trots likaläge såg dock Sävehof snäppet bättre ut spelmässigt och fick merparten av första halvlek dit de ville, vilket ledningarna 6–4 och 9–6 vittnar om.

Trots sju räddningar av Kraft i första halvlek lyckades AHK inte riktigt utnyttja sin första och andra fas innan paus. Sävehof gjorde ett ordentligt hemjobb och stoppade upp hemmaspelarna. I stället gjorde AHK mestadels av sina mål i uppställt anfall, främst genom Mishels Liaba och Andersson Moberg.

Efter en jämn start på andra halvlek där lagen bytte mål till 18–18 skaffade sig Sävehof bäst utgångsläge till de avgörande slutminuterna. Bortalaget med William Bogojevic i spetsen drog iväg till 20–18 och satte press på AHK.

Men AHK svarade med stor kyla och världsklass i omställningarna som denna gången tog sig förbi Sävehoflinjen. Fyra raka mål satte ett fullsatt Estrad i extas.

Därefter hade inte gästerna något mer att komma med. AHK kunde istället gå upp till ledning 24–21 och punktera matchen. Slutresultatet 25–22 fastställdes av Benjamin Helander

– Det såg illa ut ett tag. Men vi gör en enorm urladdning och vinner, även om vi inte var bäst över 60 minuter. Jag är grymt stolt över grabbarna ikväll, sa Mikael Franzén.

Vinsten innebär att AHK har 2–1 i matcher på Sävehof. Nu väntar två dagars vila innan fjärde SM-finalen kastas igång i Partille på måndag kväll.