Kvitterat i SM-finalserien

IK Sävehof gick segrandes på hemmagolvet i Partille. 30–28 (12–13) innebär att det blir en femte och avgörande SM-final mellan Kristianstad och Sävehof. Match 5:5 spelas måndag klockan 19.10 i Kristianstad Arena.

SM-final 4:5 mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad ägde rum i Partille Arena på lördagskvällen. Gästande Kristianstad kom till spel med en matchboll i bagaget. Hemmalaget Sävehof hade däremot kniven mot strupen. En seger var ett måste om de gulsvarta gulddrömmarna skulle hållas vid liv.

Lagen inledde med att hålla jämna steg i målprotokollet. Sävehof gick tidigt upp i tvåmålsledning 2–0. Men efter sju minuter var det kvitterat till 2–2 efter mål av Anton Hallbäck och Markus Olsson. Just Olsson skulle återigen bli en tuff nöt att knäcka för Sävehof-försvaret. På de tre SM-finalerna hittills hade han gjort 32 mål och 19 assist. Idag stannade han på fem mål och tre målgivande passningar.

I mitten av första halvlek hittade Kristianstad, och inte minst deras burväktare Gustaf Banke, rätt. Tack vare ett strålande bra målvaktsspel från 24-årige Banke kunde skåningarna gå från ledning 5–4 till ledning 10–5 på drygt nio minuter.

Noterbart var att Kristianstads matchtrupp idag innehöll fyra spelare födda på 2000-talet. Sävehofs å andra sidan innehöll 13 stycken.

Tack vare en stark Sävehof-avslutning löd paussiffrorna i Partille 12–13. De sista sju minuterna vann Sävehof med 6–2. Bland annat tack vare Oscar Sävingers lugna och trygga målvaktsspel.

I den 38:e minuten blev Hampus Henningsson diskvalificerad för andra gången i den här SM-finalserien. Denna gång fick Kristianstads nummer 5 syna det röda kortet efter ovårdat försvarsspel mot Sävehofs Pontus Brolin. Det röda kortet innebär att Henningsson missar SM-final 5:5 som spelas på måndag klockan 19.10 i Kristianstad Arena.

Med knappt 15 minuter kvar att spela var lagen lika på 20. Därefter följde en treminutersperiod som Sävehof vann med 4–1. Sävinger radade upp parader i hemmamålet samtidigt som Sävehof-spelarnas snabba bollsläpp fick IFK-försvaret i gungning. Kristianstad i underläge 21–24 svarade med time-out.

Matchens sista tio minuter präglades av ett något lägre tempo i anfallen. Sävehof i ledning med två bollar valde sällan att ta ett snabbt avslut. I stället väntade de tålmodigt på sin chans. Elias Á Skipagøtu gjorde ett synnerligen viktigt mål när han utökade till 29–26 med drygt två minuter kvar att spela. Kristianstad svarade med två tekniska fel i rad, vilket avgjorde matchen.

Slutresultatet skrevs 30–28 till Sävehof, som alltså tvingar fram en femte och avgörande match i SM-finalserien. Match 5:5 spelas i Kristianstad på måndag klockan 19.10.

IK SÄVEHOF–IFK KRISTIANSTAD 30–28 (12–13)

Målskyttar, Sävehof: Pontus Brolin 6, Sebastian Karlsson 4, Emil Berlin 4, Elias Á Skipagøtu 4, Oli Mittun 3, Felix Möller 2, Gzim Salihi 2, Sebastian Spante 2, William Andersson Moberg 2, Adam Blanche.

Målskyttar, Kristianstad: Ludvig Jurmala Åström 8, Andreas Cederholm 7, Markus Olsson 5, Albin Selin 3, Emil Frend Öfors 2, Philip Henningsson, Anton Hallbäck, Matias Helt Jepsen.