Sävehof kvitterade i finalserien

Det blir en femte och avgörande match i SM-finalserien mellan Alingsås HK och IK Sävehof, detta efter att Sävehof vunnit på hemmaplan efter stor dramatik. Slutresultatet skrevs till 32–29 efter förlängning (26–26 efter ordinarie matchtid).

Final 4 inleddes med ett ordentligt målfyrverkeri. Båda lagen fick nästintill maximal utdelning i sitt anfallsspel och följdes åt i målprotokollet. Efter 15 minuter var ställningen 8–8.

Kort därefter kom matchens första ryck. Sävehof fortsatte att skörda stora offensiva framgångar i sitt 6–6-spel samtidigt som man fick stopp på läckan bakåt genom aggressivt försvarsarbete. Ledningssiffrorna för gulsvart skrevs 12–8 efter 25 minuter.

Den första halvleken slutade 15–12 till Sävehof. Noterbart var bland annat att endast en tvåminutersutvisning delades ut och att Jonas Larholm var fortsatt kylig framför straffpunkten och satte fyra av fyra. De båda målvakterna Agust Eli Björgvinsson och Niklas Kraft slutade första halvlek med 31 respektive 26 räddningsprocent.

AHK fick en lovande start på den andra halvleken. Efter drygt 36 minuter var man ikapp till 16–16. Men Sävehof växlade så småningom upp och hittade återigen luckor i AHK-försvaret. Med en kvart kvar var Sävehof tillbaka i ledning, denna gång med fyra bollar och 21–17.

Men Alingsås reste sig ännu en gång. Efter briljanta individuella prestationer av Felix Claar och Andreas Berg kom man i kontakt med Sävehof igen. Med endast fem och en halv minut kvar av matchen var ställningen 24–23 till hemmalaget.

Några minuter senare ställdes allting på sin spets. Samuel Lindberg sköt in reduceringen till 24–25. En stund senare utökade dock Sävehof genom Jonas Larholm på en läcker japan till 26–24.

AHK var sedan snabbt en boll bakom igen efter ett kontringsmål av Johan Nilsson i öppet mål. 26–25 och bara nittio sekunder kvar av SM-final 4. Efter att William Bogojevic därefter missat sitt skott hade AHK chansen att kvittera i sitt sista anfall i ordinarie tid.

Fram klev Felix Claar som satte 26–26. Sävehof svarade med timeout och fick tio sekunder att definitivt avgöra matchen. Men tiden rann ut i sanden för gulsvart som inte hann få ett avslut på mål. Därmed väntade förlängning i Partille Arena.

Sävehof tog ledningen i den första förlängningsperioden. Smart anfallsspel från hemmalaget tillsammans med målvaktsspel från Björgvinsson gav 30–28 efter 65 minuter.

Sävehof förvaltade sedan ledningen i andra förlängningsperioden och kunde ro i hamn en oerhörd händelserik och dramatisk SM-final. Segern innebär att lagen nu står på två vinster var.

Den femte och helt avgörande SM-finalen spelas på Kristi Himmelsfärd på torsdag i Estrad Alingsås. Avkast är 18.10.